bullar : Hans bullar ska göra dig varm i själen - Stockholm Alex

Latest

2017/10/04

bullar : Hans bullar ska göra dig varm i själen

Hans bullar ska göra dig varm i själen

 I dag, den 4 oktober, är det kanelbullens dag. För de som vill grotta ner sig i ämnet och så småningom kanske få svart bälte i bullbakning har Ormingekonditorn Daniel Lindeberg släppt en riktig bullbibel.
Bullar ska man bli varm i själen av, säger Daniel Lindeberg.


 bullar : Hans bullar ska göra dig varm i själen
                                                      Kardemumma: Hans bullar

När NVP intervjuade Daniel Lindeberg för tre år sedan stod han i en tom och dammig lokal i Orminge centrum, och förklarade varför han valde att byta spår, från innerstadens stjärnkrogar och konditorier, till att öppna eget i Orminge.
– Jag är kanske naiv efter att ha varit i konditori- och stjärnkrogsvärlden i tio år. Men varför ska man inte kunna äta en riktig kanelbulle i förorten?

Numera är Lindeberg Bageri & Konditori ett etablerat namn i centrum. Och Daniel Lindebergs brinner fortfarande lika mycket för bullar. Hans erfarenhet har nu mynnat ut i nylanserade boken Bullar.
– Jag har inte sett någon receptbok om specifikt bullar, därför bestämde jag mig för att göra en själv. Det finns många som bakar goda bullar, men variationen på bullar är det lite sämre med, säger han.

Gillar vaniljsäckad variant
I boken finns det däremot gott om recept. För traditionalister finns det klassiska vetebullar som kanel-, kardemumma- och smörbullar. För de som vill överraska finns mer nyskapande recept som plommonpizza med punschdipp – som faller under kategorin Briochebullar. Wallonbullar, saffransbullar och croissantbullar är andra teman i boken där en mängd recept inryms.
Det är 51 recept i boken, men vilken är din favorit?
– Den som heter ”Bara vanilj”. Det är enkla smaker där vanilj möter söt glasyr som i sin tur möter vaniljsalt. Det ger lager av smak i munnen!

Daniel Lindeberg fnyser i sann konditoranda åt halvfabrikaten som franchisekedjorna erbjuder, och talar sig varm om hantverket och kärleken som en bulle behöver för att bli sådär luftigt och fylligt god.
– Bullar ska man bli varm i själen av. Det finns många som bakar goda kanelbullar, men de kan lätt bli för kompakta och torra när de inte längre är ljumna. Men blandar man degen väl och jäser dem i rätt temperatur så blir de väldigt goda. Och man ska aldrig snåla med fyllningen i en bulle, säger han.

Hans bullar ska göra dig varm i själen
                                                                                   Daniel Lindeberg.


”Det ska vara mysigt”
Men han vill inte bara att läsarna ska plocka upp boken när det är dags för bak.
– Den ska vara mysig och rolig att läsa när som helst, säger han.
Du har snart verkat tre år som konditor i Orminge. Hur går det?
– När vi ligger i en förort så är vi beroende av återkommande gäster, och det är en utmaning. Men det känns som att de som bor i Saltsjö-Boo börjat känna att detta är deras bageri. Det roligaste är att höra från föräldrar att deras barn, efter att de varit här, inte längre vill äta Lingongrova utan riktigt bröd, säger han och skrattar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar