Paul Manafort : Paul Manafort till vänster, och hans före detta chef Donald Trump till höger - Stockholm Alex

Latest

2017/10/30

Paul Manafort : Paul Manafort till vänster, och hans före detta chef Donald Trump till höger

NEW YORK. Donald Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort överlämnade sig på måndagen till FBI sedan det står klart att han åtalas. Det är det första konkreta steget i utredningen kring rysk inblandning i fjolårets presidentval.
Donald Trump sluggar nu allt vildare kring sig.

Utredaren Robert Mueller har även väckt åtal mot Paul Manaforts tidigare affärspartner och medarbetare Rick Gates, som också arbetade med Donald Trumps kampanj inför presidentvalet.


Paul Manafort : Paul Manafort till vänster, och hans före detta chef Donald Trump till höger
              Paul Manafort till vänster, och hans före detta chef Donald Trump till höger


Paul Manafort var Donald Trumps kampanjledare under republikanernas partikonvent i Cleveland, Ohio, sommaren 2016, men sparkades senare när anklagelserna om hans ryska kontakter blev allt fler. Redan under partikonventet väcktes många republikanska röster kring att Paul Manafort arbetat som konsult för den tidigare ukrainska proryska presidenten Viktor Janukovytj, något som de amerikanska myndigheterna nu tittat närmare på. Paul Manafort har tidigare förnekat finansiella oegentligheter kring sin ersättning från Ukraina och sina bankkonton i utländska skatteparadis.

Men nu anklagas han alltså på tolv punkter i det 31 sidor långa åtalet som Robert Mueller fick grönt ljus att gå vidare med av en domstol i Washington på fredagen.

”Åtalet gäller konspiration mot USA, oregistrerad agent för en utländsk regering, falsk information om engagemang som lobbyist för en utländsk regering och sju punkter om att inte ha uppgett information om utländska bankkonton”, redovisade specialutredningens talesman Peter Carr på måndag.

Dessutom framkom under måndagen att den tidigare kampanjmedarbetaren George Papadopoulos har erkänt att han ljugit för FBI och att han slöt ett avtal om samarbete i början av oktober. George Papadopoulos ljög om sina försök att ordna möten mellan Trumps och Putins nära medarbetare i ett förhör den 26 januari, alltså under James Comeys tid som chef för byrån. Donald Trump sparkade senare under förödmjukande former James Comey, varefter Robert Mueller utsågs till specialutredare.


Paul Manafort : Paul Manafort till vänster, och hans före detta chef Donald Trump till höger
                   Sean Spicer (till vänster), Michael Flynn (ovan centralt), Paul Manafort

Jag tror det här kommer att sända chockvågor i hela Vita huset. Att en medarbetare ljugit för FBI är mycket allvarligt. Donald kommer att svära sig fri och säga att han inte vetat om att något sådan här har pågått, men frågan är om det kommer att hjälpa i slutändan”, kommenterar CNN:s juridiska expert Jeffrey Tobin händelsen.

Donald Trump har tidigare talat om att han också vill sparka Robert Mueller och enligt flera uppgifter är han fortfarande ursinnig på specialutredaren. Men har insett att han inte kan sparka honom mitt under pågående utredning. I stället försöker han distansera sig så mycket som möjligt från sin tidigare kampanjchef.

”Förlåt, men det här är många år sedan, innan Paul Manafort var en del av Trumpkampanjen. Men varför står inte 'crooked' Hillary och demokraterna i fokus för utredningen?” twittrade presidenten och tillade.

… och det finns INGEN MASKOPI!”

Men faktum är att åtalet gäller exakt under den tid och strax innan Paul Manafort fungerade som kampanjledare för Donald Trump och inte flera år innan.

Gripandena riskerar nu att överskugga de andra händelserna under den kommande mycket intensiva nyhetsveckan, där Donald Trumps skattereform väntas komma upp i kongressen, samtidigt som presidenten förväntas offentliggöra sitt val av ny chef för Federal Reserve på torsdagen innan han på fredagen reser till Asien.

Allt detta tal om Ryssland just nu när republikanerna gör sin stora drive för att genomföra historiska skattesänkningar & reformer. Är det tillfälligheter. Not”, twittrade Donald Trump.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar