Eu Toppmöte Göteborg : Ansträngt för polisen inför EU-toppmötet - Stockholm Alex

Latest

2017/11/13

Eu Toppmöte Göteborg : Ansträngt för polisen inför EU-toppmötet

Ansträngt för polisen inför EU-toppmötet

Polisområde Älvsborg är ansträngda till det yttersta hela veckan. Anledningen är att de skickar stora resurser till Göteborg för EU-toppmötet på fredag.



Eu Toppmöte Göteborg : Ansträngt för polisen inför EU-toppmötet

                     Ansträngt för polisen inför EU-toppmötet-P4 Sjuhärad | Sveriges...


På fredag är det EU-toppmöte i Göteborg och säkerhetspådraget är stort. Polisen beskriver det som en av de största insatserna i svensk historia. Från Borås och polisområde Älvsborg skickas stora resurser, redan under måndagen. 


Eu Toppmöte Göteborg : Ansträngt för polisen inför EU-toppmötet
Cwejman: femton år har gått sedan EU-toppmötet och kravallerna. Händelser som förändrade Göteborg och innebar slutet för den svenska globaliseringskritiska rörelsen.


– I princip de tillgängliga resurser vi kan släppa utan att vi gör avkall på våran ordinarie verksamhet. Men det blir väldigt ansträngt för polisområdet, säger lokalpolisområdeschef i Borås Tomas Stakeberg Jansson. 

Toppnamn till Göteborg

På mötet får statsminister Stefan Löfven sällskap av, bland många andra, EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, Frankrikes president Emmanuel Macron och Storbritanniens premiärminister Theresa May. Under mötet kommer fokus vara på rättvisa arbetsvillkor och tillväxt.

Noggranna förberedelser

Senast det var EU-toppmöte i Göteborg var 2001. Då drabbade demonstranter och polis samman i det som i efterhand kom att kallas Göteborgskravallerna. Poliserna ska nu förberedas för att liknande inte ska inträffa.

Eu Toppmöte Göteborg : Ansträngt för polisen inför EU-toppmötet
 Tomas Stakeberg Jansson, lokalpolisområdeschef i Borås, Wienerwald till höger i bild bredvid en vägg


– Vi lärde oss enormt mycket efter EU-toppmötet 2001 och utifrån det har vi bland annat tagit fram en särskild polistaktik som är nationell. Utifrån det konceptet så är vi mycket mer väl förberedda på att jobba med de här frågorna, säger Tomas Stakeberg Jansson.

Ser ni att det finns någon hotbild mot det här mötet?

– Så vitt jag vet finns det ingen hotbild mot det här mötet, annat än den generella hotbilden i samhället.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar