Fortum : Aktieråd Köp kraftjätten på jakthumör - Stockholm Alex

Latest

2017/11/09

Fortum : Aktieråd Köp kraftjätten på jakthumör

Aktieråd : Köp kraftjätten på jakthumör

I en europeisk energisektor i djup svacka plockar de tålmodiga finländarna i Fortum nu fram elefantbössan. Ett storförvärv till vrakpris är i sikte.


Fortum : Aktieråd Köp kraftjätten på jakthumör
                                  Aktieråd: Köp kraftjätten på jakthumör | Affärs


KÖP För en dryg månad sedan meddelade Helsingforsnoterade kraftjätten Fortum avtal om att köpa tyska EON:s knappt 47 procentiga innehav i Uniper, som EON knoppade av och särnoterade för ett drygt år sedan. Fortum kommer även lägga budpliktsbud på övriga aktier.

Uniper är EON:s tidigare europeiska fossilproduktion, från gas och kol, gasfokuserad infrastruktur, vattenkraft, Rysslandsverksamhet, en mindre Brasilienverksamhet samt en omfattande energihandel. Koncernen håller som bäst på att vända senare års förluster till skral lönsamhet.

Scenario ett : Fortum köper 2018 hela eller en betydande del av Uniper. Även med en mindre budhöjning blir det till vrakpris. Därefter kramar Fortum metodiskt ut stora synergier och säljer av tillgångar ur jätteportföljen. Uppsidespotentialen är då mycket stor, och även riskjusterat för förvärvslån så bör Fortums aktiekurs stå betydligt högre än i dag.

Scenario två : Fortum får nobben eller stoppas. På analysens ingångskurs 18,4 euro är Fortum då en rimligt värderad utdelningsaktie med betydande kapitalöverskott. Antingen finner Fortum andra förvärvsmöjligheter eller så kan runt 10–20 procent av aktiekursen lånas upp för extrautdelningar eller återköp. Likaså finns möjligheten att energipriserna återhämtas mer, och gör Fortum verkligt billigt på egna meriter.

Affärsvärlden ger köpråd till Fortum. Oavsett utfall i Uniper-affären så är Fortum en bra defensiv sparaktie.

Det här är en sammanfattning av analysen Finskt kraftpaket på affärshumör som publicerades i Affärsvärlden 45/2017.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar