Movember : Mustaschkampen inleds - Stockholm Alex

Latest

2017/11/01

Movember : Mustaschkampen inleds

Mustaschkampen inleds, Debatt: En kamp mot prostatacancer

Mustaschkampen är en årlig nationell kampanj med aktiviteter i hela Sverige för att uppmärksamma kampen mot prostatacancer, Movember och samla in pengar till forskning och opinionsbildning för mäns hälsa.


Movember : Mustaschkampen inleds
                                              Mustaschkamp för Apoteksgruppen


I allvaret ligger att prostatacancer är Sveriges vanligaste cancersjukdom och det vill vi ska bli allmänt känt. Varje dag drabbas 27 män, 200 män dör, varje månad. Movember Cancern går att bota om den upptäcks i tid varför vi vill uppmana alla män över 45 år att ta ett PSA-prov, vilket är ett enkelt blodprov som tas i armvecket på vårdcentralen. Movember Mustaschkampen har även som fokus att samla in pengar till forskning och opinionsbildning, då behandlingsmetoderna kan förbättras avsevärt och stora regionala skillnader i väntetider förekommer. Väntetiderna är dessutom de längsta jämfört med alla cancerformer.

Prostatacancer är den sjukdom som tar flest mäns liv och som ökar för varje år.

Denna trend måste brytas. Hur gör man det?

Ett av de enklaste och viktigaste stegen är att man går och tar ett PSA-prov. Det är ett omdiskuterat prov men är idag det enda sättet att hitta en eventuell cancer i tidigt skede och kunna bli botad.

Men vi män går inte gärna till doktorn när man inte har några besvär, och det kan man ju förstå.Movember Men det lömska med denna sjukdom är att man har inga symptom medan den är botbar. Börjar man få symtom av cancern, ja då har det oftast gått för långt för att kunna få en botande behandling.

Vi är ofta ute bland allmänheten för att informera och får då se och höra hur det fungerar i vekligheten. Ofta är det kvinnorna som kommer och pratar med oss. Många säger

– ”Jag har tjatat på gubben min att han skall gå och ta detta prov men det blir aldrig av”.

Är mannen med så står han i regel bakom och skruvar på sig, men funderar säkert en hel del.

Några säger ”jag vill inte veta”. Vi poängterar att det är bättre att veta än inte veta.

Ett vanligt inlägg i debatten om PSA är att det skapar bara oro. Det ligger väl lite sanning i det.

Movember PSA-provet är ju inte något cancerprov utan ger endast besked om att något är fel, och har man ett förhöjt PSA-värde så är det i de flesta fall beroende på en förstorad prostata, som de flesta män får med stigande ålder, men det måste utredas. Men många får beskedet att de har ingen cancer och behöver inte kollas på 3-5 år eller inte något mer alls, beroende på vilken ålder man är i.

Detta är ju ett lugnande besked.

Vi träffar också män som vi påverkat att ta provet som kommer och säger – ”Du, jag hade en cancer, men nu är den borta och jag mår bra”. Movember Men tyvärr träffar vi allför många som säger att de kom för sent och får ta mediciner live ut, kanske med mer eller mindre besvärliga biverkningar.

Vi får också höra hur bemötandet på en del vårdcentraler är. Alltför ofta berättar besökarna att man blir ifrågasatt varför man vill ta ett PSA-prov och om man har några problem.

Är man ute i god tid så har man inga problem.


Movember : Mustaschkampen inleds
                       Skägg intog Stockholm i helgen under internationella skäggdagen!



Hos läkaren ska du få en muntlig och skriftlig information om PSA-prov och sedan är det du som bestämmer om du vill ta det eller ej.

Movember Med din hjälp kan vi fortsätta finansiera forskning och sprida kunskap om sjukdomen så att fler kan få leva ett längre och friskare liv tillsammans med sina nära och kära.

Tänk på våra barn och barnbarn, det är dem vi hjälper med dagens insamlingar.

Vill du ge ett bidrag via PCF Värmland, swisha till 123 420 52 58. Märk med: Fonden

Din gåva gör skillnad!

Mer värdefull information kan du hitta på vår hemsida: www.pcfvärmland.se

Kenneth Hermansson

Prostatacancerföreningen i Värmland

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar