Olle Ljungström : Nu släpps helt nya låtar med Olle Ljungström - Stockholm Alex

Latest

2017/11/17

Olle Ljungström : Nu släpps helt nya låtar med Olle Ljungström

Nu släpps helt nya låtar med Olle Ljungström

Olle Ljungström gick bort i maj 2016. Efter lämnade han sig någonting som väldigt få kände till: En stor samling låtar, inspelade hemma i Gräfsnäs, Västergötland. Nu släpps ett album med de bästa låtarna i skatten.



Olle Ljungström : Nu släpps helt nya låtar med Olle Ljungström
                      Dolda filmen om Olle Ljungström: "inte smickrande" | Aftonbladet


Inspelningen av Olle Ljungströms sista låtar skedde i hemlighet. Bara familjemedlemmar, några enstaka grannar och ett par gästmusiker har hört materialet, som förevigades av producenten Torsten Larsson. Anledningarna till sekretessen var Olle Ljungströms sviktande hälsa, samt att han upplevde sitt sista album " som något framstressat. Den nya skivan ville han spela in i lugn och ro, utan att störas av utomståendes krav. 

– Att vi i 50-årsåldern satt som två tonåringar och bestämde detta känns i efterhand ganska gulligt, säger Torsten Larsson i ett pressmeddelande.

Torsten Larsson och Olle Ljungström kom överens om att skivan skulle släppas, även om Olle Ljungström som var svårt sjuk inte skulle leva nog länge för att se den i handeln.

Bland det bästa artisten gjort

Planen var ursprungligen att göra ett dubbelalbum med titeln Måla hela världen, som skulle innehålla allt sådant som de två vännerna komponerade i stunden, både instrumentala spår och rena poplåtar, enkla produktioner och storskaliga sådana.

Utan Olles närvaro skulle arbetet dock bli övermäktigt, insåg Larsson. Istället sammanställde han ett enkelalbum, som han anser faktiskt kan mäta sig med det starkaste i Ljungströms diskografi.

– Jag tror att många när jag började spela upp låtar tänkte och förväntade sig att det skulle vara en platta som lät 'sjuk-Olle'. Man blev väldigt förvånade över hur vitalt allt material låter, säger Torsten Larsson i ett pressmeddelande.


Olle Ljungström : Nu släpps helt nya låtar med Olle Ljungström
                        Konstnären Olle Ljungström är Ahasverus | SVT Nyheter


Bandet som Olle spelar med på skivan är i grunden hans sista liveband : Johan Håkansson, trummor, Joel Fritzell, gitarr och kör, Carl Stintzing på klaviatur, Emily Bratt kör, Jesper Jarold som multiinstrumentalist, Stefan Sandberg saxofon, och Torsten Larsson på bas, gitarr och trummor.

Här kan du höra ett smakprov från skivan.

Olle Ljungström inledde sin karriär i skiftet 1970/80-tal i gruppen Reeperbahn, därefter fokuserade han på annat sorts skrivande, bland annat copywriting, och konst, innan han 1993 gjorde sitt första, självbetitlade soloalbum. Efter det följde en serie unisont kritikerhyllade album, där exempelvis 1998 års Det stora kalaset innehöll låten Jag och min far. Den låten spelades 2012 in av Magnus Uggla i samband med att Ljungström och Uggla var med i TV-serien ”Så mycket bättre” och blev en av det årets mest hyllade utgivningar. Olle Ljungströms sista album i livet, Släng in en clown, gavs ut 2013 och var även det ett samarbete med Torsten Larsson.

Olle Ljungström, född 1961, gick bort 4 maj 2016 efter en lång tids sjukdom.

DISKOGRAFI

1993 – Olle Ljungström

1994 – Världens räddaste man

1995 – Tack

1998 – Det stora kalaset

2000 – En apa som liknar dig

2002 – Syntheziser

2009 – Sju

2013 – Släng in en clown

2017 – Måla hela världen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar