Salvator mundi : Svenska auktionshus hoppas på da Vinci-effekt - Stockholm Alex

Latest

2017/11/22

Salvator mundi : Svenska auktionshus hoppas på da Vinci-effekt

Svenska auktionshus hoppas på da Vinci-effekt

Efter den senaste veckans hausse på konstmarknaden i New York är stämningen på auktionshusen i Sverige förhoppningsfull inför årets sista stora auktioner.
Första testet på om svallvågorna når Sverige kommer på tisdag när Bukowskis säljer modernister.


Salvator mundi : Svenska auktionshus hoppas på da Vinci-effekt
                       Vetenskap autentiserad Leonardo da Vincis Salvator Mundi | Tid


Auktionerna i New York förra veckan överraskade i styrka. Den stora skrällen var förstås Christie's försäljning i onsdags av Leonardo da Vincis målning ”Salvator mundi” som slutade med ett rekordpris efter 19 minuters budgivning. Klubbslaget på 400 miljoner dollar var hela 150 procent högre än det gamla konstrekordet från våren 2015 när "Les Femmes d’Alger" av Picasso gick för 160 miljoner dollar.

Med avgifter kostar Salvator Mundi köparen 450 miljoner 312 500 dollar att lösa ut. Det är inte långt ifrån den totala omsättningen i Old Master-segmentet som förra året uppgick till på 558 miljoner dollar globalt, enligt siffror från databasen Artprice.

De gamla mästarna från 1400-, 1500- och 1600-talet har en stadigt minskande skara köpare och det var därför inte konstigt att Christie's placerade da Vinci-målningen på en auktion för samtidskonst i New York där pengarna flödar.

Samtidigt fortsätter modernisterna och impressionisterna att dra till sig de riktigt stora pengarna. Den historiska auktionsveckan startade lovande på måndagen när Van Goghs målning "Laboureur dans un champ" klubbades för 72 miljoner dollar på Christies i New York.

På tisdagen var det dags för kvällsauktionen Impressionist & Modern Art hos Sotheby's i New York. Över 92 procent av katalognumren såldes. Återropssiffran blev alltså under 8 procent. Asiatiska köpare - särskilt från Kina, Japan, Taiwan och Hongkong - var mycket aktiva i budgivningen och ropade in fem av auktionens tio toppobjekt.

Och det var inte bara verk av Chagall, Monet och Picasso som lockade samlarna hos Sotheby's. Intressant är att en nordisk konstnär, Vilhelm Hammershøi, nådde en ny rekordnotering på 5,3 miljoner dollar. Säljaren gjorde en fantastisk affär. Han köpte målningen i oktober 1993 för motsvarande 101.500 dollar.

5,3 miljoner dollar är inte bara rekord för Vilhelm Hammershøi, det är också det högsta priset någonsin för en dansk konstnär på auktion. Klart är att åtminstone de bästa nordiska klassiska målarna dras med i den internationella haussen.

Vårens klassiska auktioner i Sverige var skakiga föreställningar - nu finns förutsättningar för en hygglig avslutning på auktionsåret efter köpfesten i New York. Klart är också att svenskt måleri sålde bra på Stockholms Auktionsverks moderna auktion härom veckan. Budgivarna var märkbart fler än i våras och envisare.


Salvator mundi : Svenska auktionshus hoppas på da Vinci-effekt
               Är Leonardo da Vincis "Salvator Mundi" en falsk? Här är felet. -Insider


De närmaste veckorna håller Bukowskis, Stockholms Auktionsverk och Uppsala Auktionskammare fyra stora kvalitetsauktioner. Redan nu på tisdag är det dags för Bukowskis Modern Art, Design. Konsten säljs på kvällen med start klockan 18.

Toppnumret är GAN:s målning "Katarinahissen III" från 1917 med ett utrop på 5 miljoner kronor. Här finns också chans att det blir en ny rekordnotering för konstnären.

Men det är så klart småpengar i en jämförelse med priserna för de stora internationella modernisterna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar