Sr Profil : Medarbetare mår dåligt – SR-profilens program flyttas - Stockholm Alex

Latest

2017/11/08

Sr Profil : Medarbetare mår dåligt – SR-profilens program flyttas

Medarbetare mår dåligt – SR-profilens program flyttas

En kvinnlig SR-programledare internutreds efter anklagelser om sexuella trakasserier.
Samtidigt mår medarbetare på SR-redaktionen där programledaren jobbar så dåligt att sändningen tvingats flytta till andra redaktioner i landet, enligt SVT Nyheter.
– Det är påfrestande för de som befinner sig i den här situationen. Det är allvarligt, och jag beklagar verkligen det, säger programdirektör Björn Löfdahl till Expressen.


Sr Profil : Medarbetare mår dåligt – SR-profilens program flyttas
                   Katarina Gunnarsson, reportage och serie-Studio ett | Sveriges Radio

Enligt uppgift till Expressen har en populär kvinnlig programledare på Sveriges Radio sjukskrivit sig från sitt arbete i samband med den internutredning som företaget har initierat. Programledaren ska enligt anklagelserna ha vidrört kolleger på SR på ett olämpligt sätt – och utsatt flera personer för oönskad uppvaktning under och utanför arbetstid.
I går avslöjade Expressen att SR-profilen dessutom utreddes på Sveriges Television i början av 2000-talet efter anklagelser om övergrepp mot medarbetare.
Flera personer, som arbetat med programledaren, uppger för Expressen att de vänt sig till chefer på Sveriges Radio och larmat om sexuella trakasserier och olämpligt beteende.
Den närmaste ledningen ska ha fått kännedom om hur profilen närmat sig en medarbetare på ett sexuellt sätt redan i början av året, men uppgifterna togs aldrig vidare till personalavdelningen.
Inte förrän Metoo-kampanjen rullade i gång togs anklagelserna på allvar.

LÄS MER : SR-profilen har tidigare utretts för övergrepp på SVT

Sändningen flyttas till andra delar i landet

Flera medarbetare på den berörda redaktionen mår just nu så dåligt att de inte kan sända profilens radioprogram. Därför har utsändningen och stora delar av produktionen flyttats till andra redaktioner i landet, vilket SVT Nyheter var först med att berätta.
– Det är en arbetsfördelning vi har mellan de olika produktionsytorna, beroende på vem som är bäst rustad för dagen så kör man därifrån. Så kan det bli när det finns problem i produktionen, säger Björn Löfdahl, programdirektör på Sveriges Radio.
Även för drygt tre år sedan larmade en medarbetare sin närmaste chef om en obehaglig och sexistisk kultur, skapad av programledaren och den dåvarande arbetsledaren. Det resulterade i att de fick en tillsägelse – något de ska ha avfärdat, skriver SVT.
– Det är uppgifter som jag inte känner till, säger Björn Löfdahl.
Han menar att den högsta ledningen fick kännedom om anklagelserna mot programledaren för drygt tre veckor sedan – trots att flera personer uppger för Expressen att ledningen ska ha känt till profilens beteende.

LÄS MER : Känd SR-kvinna utreds för sexuella trakasserier

Sveriges Radio : "Borde ha kommit upp"

Expressen har sökt arbetsledaren, som efter tillsägelsen har slutat på produktionen. Klimatet ska ha förbättrats, men problemen med programledaren fortsatte.
Medarbetare ska ha blivit utsatta för sexuella inviter, grova sexförslag på sms och tafsande, på redaktionen men också på personalfester och jobbresor.
– Vi kan konstatera i utredningen ser vi att det har hänt saker tidigare som vi inte riktigt har känt till, och som borde ha kommit upp. Men precis varför, och hur vi ska hantera det framöver, är inte riktigt klart än, säger Björn Löfdahl.



Sr Profil : Medarbetare mår dåligt – SR-profilens program flyttas
En Sveriges Radio-profil utreds internt efter att animationerna person larmat om sexuella trakasserier.

Internutredningen mot profilen väntas vara klar senast i slutet av veckan. I samband med det ska ledningen ta ställning till om anklagelserna ligger till grund för en polisanmälan.
– Eftersom vi fortfarande håller på att titta igenom de här uppgifterna kan vi inte ta slutgiltig ställning. Det är en del av utredningen att komma fram till vad vi ska göra överhuvudtaget, säger Björn Löfdahl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar