Tova Moberg : Misstänkte exets 15 hot: Skulle dränka Tova i älven - Stockholm Alex

Latest

2017/11/17

Tova Moberg : Misstänkte exets 15 hot: Skulle dränka Tova i älven

Misstänkte exets 15 hot : Skulle dränka Tova i älven

19-åriga Tova Moberg visste att hon svävade i livsfara.
Det framgår i ett av de sista inläggen i hennes personliga dagbok:
"Jag fixar inte detta, det blir bara värre & värre. Nästa gång dödar han mig."
"Det finns bevis, ett rött o silvrigt usb med bilder på märkena. Det ligger i en rosa låda i en låda under min säng."


Tova Moberg : Misstänkte exets 15 hot: Skulle dränka Tova i älven
                        Tova Moberg, 19, hittades mördad – nu åtalas expojkvännen


19-åriga Tova Moberg från Njutånger försvann den 13 maj i år.
Två dagar senare hittades hon brutalt mördad och nedsänkt i sjön belägen intill en gård utanför Hudiksvall där hennes tidigare pojkvän bor.

LÄS MER : Tova bands vid skottkärra – och slogs med hammare

På fredagsmorgonen skickade åklagare Christer Sammens in åtalet mot den 22-årige expojkvännen. Han åtalas för mord och grov kvinnofridskränkning.
– Jag anser att bevisläget är som sådant att jag kan förvänta mig en fällande dom, säger åklagaren.
Under den pågående presskonferensen säger Sammens :
– Vi har kunnat konstatera att hans egen förklaring till vad som har inträffat inte är särskilt sannolik. Min uppfattning är att han (den misstänkte) förnekar saker som är uppenbara att han borde medge.
Åklagare säger även under fredagens presskonferens att den misstänkte 22-årigen medgett att det förekommit våld i deras relation.


Tova Moberg : Misstänkte exets 15 hot: Skulle dränka Tova i älven
                                                          Tova Moberg-Nyheter24


– Men han förnekar grov kvinnofridskränkning. Han säger att relationen har innehållit tjafs.
– Tova var rädd, och i den dagbok där hon skrivit om deras relation säger hon att hon tror att när hennes dagbok kommer att läsas så kanske hon inte lever mer.
Vad gäller bevisläget säger Sammens att det är gott:
– Vi har hans berättelse, vi har hittat blod på gården och en tunna där vi hittat kläder. Och vi har en tejprulle som påträffats inne i hans hus som använts för att vira runt skottkärran. 

Tilldelade minst 20 kraftiga slag

I stämningsansökan skriver åklagaren att mannen "uppsåtligen berövat Tova Moberg livet genom att med sina händer ta strypgrepp runt hennes hals samt med en hammare eller liknande tillhygge tilldela henne minst 20 kraftiga slag mot huvud och kropp varvid hon avlidit".

LÄS MER : Så pressas exet om mordet på Tova, 19

Därefter ska mannen ha "placerat hennes döda kropp tillsammans med en fälg i en skottkärra. Lindat in kropp och fälg med metalltråd och silvertejp samt härefter placerat skottkärran med Tovas döda kropp i en sjö", enligt stämningsansökan där gärningsbeskrivningen avslutas med:
"Skottkärran hade även försetts med en lyftstropp för att vid ett senare tillfälle kunna förflyttas ut på djupare vatten för att undgå upptäckas."
Tejpen som virats runt kroppen kommer från en tejprulle som senare hittas i en skrubb i pojkvännens hus.

Åklagaren menar att expojkvännen vidtar flera åtgärder för att mordet på Tova inte ska kopplas till honom. Bland annat bränner han kläder i en tunna på sin gårdsplan efter mordet. I samma tunna bränns mordvapnet, en hammare, för att förstöra teknisk bevisning, enligt åklagaren.


Tova Moberg : Misstänkte exets 15 hot: Skulle dränka Tova i älven
                      Tova Moberg-fallet: 22-årig man åtalas för mord | Aftonbladet


Hammaren har senare hittats, bränd, i samma sjö som likfyndet.
22-åringen har hela tiden nekat till brott. Enligt honom sov han på natten när Tova ska ha mördats. Polisen har analyserat mannens mobiltelefon, som åklagaren menar pekar emot det påståendet.
– Telefonen har en hälsoapp som mäter hur många steg man har gått. När vi analyserar den så visar det sig att mellan 2 och halv 3 har han gått omkring. Vid 4-tiden är han uppe och går igen. Omsätter man det i kilometer är det rätt långa sträckor han genomför, säger åklagare Sammens och fortsätter:
– Jag menar att det är då han gör sig av med kroppen.

Tovas dagbok del av utredningen

Den misstänkte 22-åringen och Tova Moberg var ett par under två års tid. Misstankarna om misshandel, hot och olaga tvång ska ha intensifierats under hennes sista år i livet, enligt åklagaren.
Förutom mord åtalas 22-åringen även för grov kvinnofridskränkning. Med stöd av bland annat chattkonversationer och Tovas personliga dagbok har åklagaren listat upp femton olika tillfällen då pojkvännen ska ha utsatt henne för bland annat misshandel, olaga hot och ofredande.
I ett inlägg i dagboken skrev Tova om att hon ville åka på en simtävling – men att pojkvännen förbjudit henne. "Jag vågar inte. Han kommer döda mig", skrev hon i dagboken.
I ett av de sista inläggen berättar hon om hur han utsatt henne för allvarlig misshandel – och att hon trodde att han skulle mörda henne.
"Jag trodde 100 % att jag skulle dö igår...", skriver hon i inlägget som fortsätter:
"Jag fixar inte detta, det blir bara värre & värre. Nästa gång dödar han mig."
Dagboken var hennes privata, men i de sista inläggen började hon skriva som att någon annan kan komma att läsa texterna.
"Om det någon gång är någon som läser denna dagbok så är jag antingen död, eller så är allt detta över eller på väg att ta slut."


Tova Moberg : Misstänkte exets 15 hot: Skulle dränka Tova i älven
                 Hela hembygden sörjer Tova, 19, – stöttar familjen i sorgen efter dottern


"Det finns bevis, ett rött o silvrigt usb med bilder på märkena. Det ligger i en rosa låda i en låda under min säng."

LÄS MER : Tovas ett år långa helvete före mordet

Vid ett tillfälle ska pojkvännen ha hotat att dränka henne i en älv. En annan gång ska han ha dunkat hennes huvud i en vägg efter ett födelsedagskalas.
Han ska både ha riktat dödshot och hot om misshandel om hon umgicks med vissa vänner, eller om hon gick till sitt jobb inom hemtjänsten.
I januari 2017 ska han ha sagt att både Tova och medlemmar i hennes familj skulle dö om hon inte fick låna familjens bil.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar