Zimbabwe : Misstänkt militärkupp i Zimbabwe - Stockholm Alex

Latest

2017/11/15

Zimbabwe : Misstänkt militärkupp i Zimbabwe

Misstänkt militärkupp i Zimbabwe

Regeringspartiet uppger att president Mugabe har gripits. ”Ett maktskifte utan våld” skriver de på Twitter, enligt BBC.
”Det har fattats ett beslut om att ingripa, eftersom vår konstitution har blivit underminerad. Under tiden kommer kamrat E Mnagngawa att vara president för Zanu PF”, skriver partiet.
Soldater tog under natten till onsdagen över den statliga tv-kanalen ZBC i Harare, Zimbabwes huvudstad, och uppmanar alla landets säkerhetsstyrkor att samarbeta ”för landets bästa”. 


Zimbabwe : Misstänkt militärkupp i Zimbabwe
                                             Misstänkt militärkupp i Zimbabwe


Under tisdagskvällen kom uppgifter om att en statskupp är på gång i Zimbabwe och under natten, svensk tid, kom uppgifter om att militären intagit den statliga tv- och radiostationen ZBC, det uppger BBC.
Huvudstaden uppges vara i kaos efter att militärfordon setts åka mot huvudstaden och flera explosioner rapporterats. Enligt uppgifter till AFP så ska skottlossning ha inträffat i närheten av Robert Mugabes residens.


Zimbabwe : Misstänkt militärkupp i Zimbabwe
                             Oklart Beddinge efter påstådd militärkupp i Zimbabwe

På onsdagsmorgonen skriver regeringspartiet Zanu PF på Twitter att ett maktskifte utan våld har skett. ”I går natt greps landets första familj och de är i säkerhet, det var nödvändigt både för konstitutionen och för landets sundhet. Varken Zimbabwe eller Zanu ägs av Mugabe och hans fru. I dag börjar en ny era och kamrat Mnangagwa kommer att hjälpa oss uppnå ett bättre Zimbabwe”.
Partiet skriver vidare att explosionerna som hördes kom från ”bedragare” som försökte motsätta sig att bli gripna, men som nu är frihetsberövade.


Militären nekar till statskupp i Zimbabwe

Uppgifterna om att det skulle röra sig om en statskupp förnekades under natten av militären.
– Det här är ingen statskupp. Presidenten och hans familj är oskadda och i säkerhet, säger en talesperson för militären i en tv-sändning under natten.
Militären har nekat till uppgifterna om statskupp men säger att president Mugabe hålls i förvar, enligt New York Times.
– Vi riktar oss mot de kriminella runt honom som begår brott som orsakar socialt och ekonomiskt lidande i landet för att ställa dem inför rätta, säger talespersonen för militären.


"All provokation kommer mötas med lämpligt gensvar"

Den militära insatsen som pågår ska i stället handla om att man riktat in sig på kriminella runt Mugabe och landets finansminister Ignatius Chombo har frihetsberövats, uppger Reuters.
Militären varnar för att ”all provokation kommer att mötas med lämpligt gensvar” och säger att om inte landets urartade politiska, sociala och ekonomiska situation tas itu med kan det ”resultera i en våldsam konflikt”.

UD uppmanar svenskar i Zimbabwe att hålla sig borta från folkmassor. Det finns i nuläget ingen avrådan från att resa in i landet men är det aktuellt uppmanas man att hålla sig uppdaterad om UD:s reseinformation.


Zimbabwe : Misstänkt militärkupp i Zimbabwe
                                 Janne Andersson : "Vi har för fläkt ett helt revygruppen"


– Vi rekommenderar svenskar i landet att följa medierapporteringen, hålla sig borta från folkmassor och anmäla sig till svensklistan, säger UD:s pressinformatör Johanna Westlund, till Aftonbladet.
Svensklistan är en tjänst där svenskar i utlandet kan lämna uppgifter om att de befinner sig i landet och hur de kan kontaktas om behov uppstår.

Högt uppsatt general anklagas för landsförräderi

Oroligheter har uppkommit i Zimbabwe sedan vicepresidenten Emmerson Mnangagwa i förra veckan flydde landet till Sydafrika efter att han fått sparken och ifråntagen hans livslånga medlemskap i det styrande partiet, Zanu-PF.

En högt uppsatt general hotade med att ingripa och är nu anklagad för landsförräderi, efter att militärfordon setts åka mot huvudstaden.

LÄS MER : "Kristi Brud" polisanmäld för misshandel

Maktkamp mellan frun och Emmerson Mnangagwa

Upptakten till oroligheterna tros vara ett maktkrig mellan Emmerson Mnangagwa och Mugabes fru, Grace Mugabe, över vem som ska ta över makten när Robert Mugabe dör eller lämnar ämbetet. Den nuvarande presidenten är 93 år gammal och gör sitt sista presidentsval nästa år.
Det är förväntat att fru Mugabe kommer ta över den nu vakanta tjänsten som vicepresident vid Zanu-PF:s kongress nästa månad.


Zimbabwe : Misstänkt militärkupp i Zimbabwe
                                 Militären nekar till statskupp mot Mugabe | Aftonbladet


General Chiwenga, en allierad till den förre vicepresidenten, krävde på måndagen att Mugabe omedelbart slutade upp med att göra sig av med personer nära Mnangagwa.
– När det handlar om att försvara revolutionen kommer militären inte att tveka för att stiga in, sa han på tisdagen.
På tisdagskvällen anklagade regeringspartiet Chiwenga för att möjligt landsförräderi.
Sydafrikas och Zambias regeringar varnade under tisdagen militären i Zimbabwe för att frångå lag och ordning i försöken att hämnas Mnangagwa. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar