Så här har du aldrig sett din semla 2018
FETTISDAGEN I mer än 500 år har fettisdagsbullen förändrats. Nu marknadsförs lammsemlan som årets nyhet. "En gotländsk klassiker", hoppas läraren Ellinor Andersson.
Vad är egentligen en semlasemlor-donut-prinsess-donut. Du har sett ...
Semlan är ett bakverk i ständig förändring. På 1500-talet var den en slät bulle utan mandelmassa och grädde. Den har serverats som hetvägg med varm mjölk och de senaste åren har nyskapande bagare gjort olika varianter som saffranssemla, nachossemla, korvsemla och bruna chokladsemlor. Nu lanseras lammsemlan som en gotländsk specialitet.
– Jag hoppas att det kan bli en gotländsk klassiker. Det skulle vara jätteroligt, och extra roligt att den kommer från våra blivande stjärnor som ska ut och ta över, säger läraren Ellinor Andersson.
Själv har hon mer än 25 år i bageribranschen och drev under flera år eget konditori på Adelsgatan i Visby. Sedan ett år tillbaka arbetar Ellinor på restaurang- och livsmedelsprogrammets bageriinriktning på Wisbygymnasiet.
Det var när hon tillsammans med eleverna Amelia Nilsson och Simon Karlkvist ville göra en annorlunda semla och surfade på nätet som idén till lammsemlan föddes.
– Vi förmedlar att yrket ska vara kreativt och att eleverna ska använda sin fantasi, säger Ellinor Andersson.
Efter en enkel mall i papper klipps hatten till med sax så att den liknar formen på en lammskalle. Därefter fylls bullen med mandelmassa och grädden spritsas som ull.
– Grädden ska vara lagom hård, är den för lös går den inte att spritsa, förklarar Amelia Nilsson medan lammen radar upp sig i en flock på bänken framför henne.
Ögon och nos görs av små bitar mörk choklad. Men det allra viktigaste i en god semla är, enligt Ellinor Andersson, mandelmassan.
FETTISDAGEN Hur söta?
– Som konditor tycker jag att det fuskas för mycket genom att man blandar i mjölk och socker. Vi rostar mandeln och har i några droppar bittermandelolja, så att vi förhöjer mandelsmaken, säger hon.
På skolan kommer lammsemlorna att tillverkas under dagen, men att semlor har funnits i butikerna sedan långt före jul är inte uppskattat.
– Jag tycker att det är lite tråkigt och att det förstör traditionen, säger Amelia Nilsson.
En lammsemla innehåller ungefär 500 kalorier, där nästan hälften ligger i mandelmassan.
– Jag är glad i semlor och jag skiter i om det är kalorier, man kan träna sedan. Självklart ska man unna sig en semla men man behöver inte äta dem varje dag, säger Ellinor Andersson.
Hon konstaterar att fettisdagen är större på Gotland än kanelbullens dag den 4 oktober.
– Vi äter sjukt mycket semlor, säger hon.
FAKTA
Semla var från början bara en slät okryddad vetebulle utan mandelmassa eller grädde.
Kopplades ihop med fastan och blev fettisdagbulle på 1500-talet.
Nämns i kristet sammanhang först i Gustav Vasas bibel år 1541.
Fettisdagen inträffar sju veckor innan påsk och semlorna åts då i riklig mängd innan fastan.
I dag äter mer än varannan svensk en semla på fettisdagen.
Under ett år säljs omkring 50 miljoner semlor och det bakas 30 miljoner semlor i hemmen.
Fram till början på 1960-talet fick semlor endast serveras på tisdagar på caféer och konditorier.
Källa: www.semlor.eu
2018/02/13
New