Grammisgalan 2018: I kväll drar Sveriges största musikgala – Grammisgalan 2018 igång - Stockholm Alex

Latest

2018/02/08

Grammisgalan 2018: I kväll drar Sveriges största musikgala – Grammisgalan 2018 igång

I kväll drar Sveriges största musikgala – Grammisgalan 2018 igång

I kväll samlas Sveriges musikelit på Grand Hôtel i Stockholm. Det är återigen dags för Grammisgalan, Sveriges äldsta musikpris. Kulturnyheterna är på plats för att följa galan och prata med de nominerade artisterna. Följ vår livebevakning här.


Grammisgalan 2018: I kväll drar Sveriges största musikgala – Grammisgalan 2018 igång
                          Tåget möts av spridda glada tillrop och stämningen är på topp!


I år hålls Grammisgalan för 35:e gången. Klockan 18:00 drar prisutdelningen igång, men redan under eftermiddagen är Kulturnyheterna på plats och rapporterar från röda mattan.

Flera av de inbjudna artisterna och gästerna bär orangea blommor fastsatta på sina klädesplagg på något vis. Med Icona Pop och Tove Lo i täten, tågar flera artister hand i hand in på röda mattan i en manifestation för uppropet #närmusikentystnar.

– Det har varit helt magiskt, man har känt yes! alla håller ihop och vi känner oss hur starka som helst, säger Caroline Hjelt, ena halvan av Icona Pop om hur det känns att delta i manifestationen.


Grammisgalan 2018: I kväll drar Sveriges största musikgala – Grammisgalan 2018 igång
Ledet av kvinnliga artister som håller varandras händer fortsätter. Nu ringer klockan för andra gången och det börjar bli dags att sätta igång med prisutdelningen.


– Det helt enkelt ett statement från vår sida. Det här är inte en tillfällig grej för oss, säger Miss Li som också går i ledet tillsammans med en stor mängd kvinnor.

Varför är blomman just orange?

– Jag tror att det ska stå för en slags eld för det som startade i höstas, säger Miss Li.

Två förhandsfavoriter

Galan leds i år av skådespelarna Amanda Ooms och Emma Molin och pris kommer att delas ut i 21 olika kategorier. Bland förhandsfavoriterna syns Zara Larsson och Tove Lo.

Zara Larsson har en mycket god vinstchans då hon är nominerad i fyra kategorier. Bland annat är hennes hyllade album So good nominerat i kategorin årets album, hon är också nominerad i kategorin årets artist för andra året i rad.


Grammisgalan 2018: I kväll drar Sveriges största musikgala – Grammisgalan 2018 igång
Längst fram gick Tove Lo. - Vi vill visa att vi stöttar varandra och är starka tillsammans, säger hon om manifestationen.

En annan artist med chans på flera statyetter är Tove Lo, nominerad i hela fem kategorier, årets artist, årets album, årets pop, årets producent och årets textförfattare. Hennes senaste album Blue lips (Lady wood phase II) har rönt stor framgång både i Sverige och internationellt, och förra året spelade hon på ikoniska festivalen Coachella.

Miss Li är nominerad i kategorin årets pop.

– Jag är jätteglad, har inga förväntningar på att vinna, men det är kul ändå. Jag är svinpeppad på kvällen, säger Miss Li.

Brett startfält

I kategorin årets rock syns flera välbekanta artister, bland annat Johnossi, Thåström och Invsn. Och i kategorin årets nykomling syns Hov1, Janice, Jireel, Mabel och Sarah Klang. Jireel vann på P3 Guld tidigare i år pris som årets artist, medan Hov1 på samma gala vann Guldmicken.


Grammisgalan 2018: I kväll drar Sveriges största musikgala – Grammisgalan 2018 igång
                 Ett långt tåg av artister som håller varandras händer går nu ner för röda mattan.


– Vi hade inte räknat med någonting, säger Hov1 om framgångarna på P3 Guld till Kulturnyheterna på Grammisgalans röda matta.

Förra året vann bland annat Kent pris på Grammisgalan för årets album och årets rock medan Laleh Pourkarim vann årets producent och årets pop.