Kort Glad Och Tacksam: Pernilla Wahlgren är helt ohämmad på scen - Stockholm Alex

Latest

2018/02/02

Kort Glad Och Tacksam: Pernilla Wahlgren är helt ohämmad på scen

Kort Glad Och Tacksam Pernilla Wahlgren är helt ohämmad på scen

Christina Schollins vagina står på mitt på scenen. Den är gigantisk, fladdrar av rosa tyll, och fungerar inte bara som en symbol för alltings ursprung utan även för showen i sig. ”Kort, glad och tacksam” är en märklig kombination av absolut folklighet, Monty Python-bisarr humor, och krassa sociala medier-kalkyler. Men som jag gillar det!

Kort Glad Och Tacksam: Pernilla Wahlgren är helt ohämmad på scen
                        Pernilla Wahlgren försvarar Bianca Ingrosso mot kritiken

Tänk kändiskultur i dess mest skruvade form, inom ramen för en loj femtioårsskiva.

För hon fyllde ju femtio på julafton, och efter att ha snuvats på födelsedagsfokuset i hela sitt liv, tar sig Pernilla Wahlgren friheten att fira sig själv helt ohämmat. Kompisarna Ola Forssmed, Hanna Hedlund, Kim Sulocki och Måns Nathanaelson har blåst upp ballongerna, öppnat bag in boxen och skrivit påfrestande hyllningstal. I ett tidigt nummer gör de sin egen version av den klassiska ”Friends”-vinjetten, och det rimmar rätt bra med den vänskapliga, nostalgiska och ibland lite slarvigt slappa tonen.

 LÄS MER: Pernilla Wahlgren knockad blodig – på scenen 

"Allt Pernilla Wahlgren rör vid blir rubriker"

Mixen är ungefär lika vansinnig som roliga timmen i en genomsnittlig mellanstadieklass. Musikalnummer och poppotpurrin blandas med sketcher och humor. Ett skämtsamt sätt och en självdistans som får en att undra om den här showen i själva verket bara är ett sätt för Pernilla att bearbeta ett helt liv som en Wahlgren.

Ola Forssmed ålar omkring på scen i transparent svart tröja à la ”Piccadilly Circus”, lämnar Pernilla på BB och drar till Spy Bar istället. I ”Grease” blir Pernillas Sandy omringad av de coola tjejerna Lena Ph, Kikki, Anna Book och Carola. Och så hålls det sociala medier-skola under namnet ”Gilla med Pernilla” med budskap som ”riktiga vänner har många följare” samt även en löpgenomgång med utgångspunkt i Expressens ”Dramatisk BB-färd för Christian Schollin på julafton”.

Kanske är det där någonstans den här showen ändå höjer sig från att bara vara en glittrande rolig och opretentiös partykväll. Genom att vara ett slags metakommentar till hela kändiskulturen. ”Wahlgrens värld” verkar vara på plats och filma. På scen varvas filmklipp, med förinspelade mobilsamtal och Instabilder. Allt virvlar runt som en spegel i en spegel när Pernilla spelar sig själv som spelar sig själv, i så många lager att det börjar bli lika obegripligt som universum. I finalnumret står den energiska 50-åringen och blöder längs hakan, som om precis allt hon rör vid blir rubriker. Det är oupphörligt fascinerande.

KORT, GLAD OCH TACKSAM

Show
KORT, GLAD OCH TACKSAM


Rival, Stockholm.

Publik: 700 (utsålt)

Vad: Pernilla Wahlgren firar 50 år på jorden och 40 år som artist med en humorföreställning.

Vem: Pernilla Wahlgren får sällskap av kollegorna Ola Forssmed, Hanna Hedlund, Kim Sulocki och Måns Nathanaelson. För regin står Rikard Bergqvist.

Spelas: I Stockholm under februari. Mot slutet av månaden fortsätter föreställningen ut i landet på en turné som pågår både under våren och hösten.