Kraftringen: Kranbil bakom strömavbrottet i Lund - Stockholm Alex

Latest

2018/02/05

Kraftringen: Kranbil bakom strömavbrottet i Lund

Kranbil bakom strömavbrottet i Lund

Cirka 30 000 av Kraftringens elkunder i Lund blev strömlösa på måndagsmorgonen. Anledningen: en kranbil körde in i Eon:s ledning vid Alfa Laval.

Kraftringen: Kranbil bakom strömavbrottet i Lund
                              Kranbil bakom strömavbrottet i Lund - Sydsvenskan


Strömmen till stora delar av centrala Lund bröts vid niotiden på morgonen. Även på Kraftringens eget kontor på Gastelyckans industriområde blev det mörkt innan reservkraften gick i gång.
Först skyllde Kraftringen och strömleverantören Eon på varandra, men ganska snabbt upptäcktes det att felet låg i en av Eons kraftledningar som matar ström till Kraftringens mottagningsstation vid Alfa Laval.
– Som alltid åker vi ut och felsöker för att se vad som har hänt. Här var det en samlad insats från Kraftringen och Eon, vi samarbetar nära för att kunderna ska få tillbaka strömmen så snabbt som möjligt, säger Mattias Brage, pressansvarig på Kraftringen.
Det var den mänskliga faktorn som ledde till elavbrottet, säger Björn Persson på Eons pressjour.
– Den ledning som vi ansvarar för blev påkörd av en kranbil, vilket ledde till en kortslutning, och strömmen till den stationen bröts. Man kan misstänka att kranbilen inte har haft sin kran tillräckligt nerhissad och den har studsat mot ledningarna.

Kraftringen: Kranbil bakom strömavbrottet i Lund
                               Omfattande strömavbrott i Lund – efter lastbilskrasch 

När felet upptäckts kunde Eon snabbt leda om strömmen och strax för klockan halv tio hade de flesta kunderna fått tillbaka den. Avbrottet drabbade framför allt de södra och centrala delarna av staden. Sjukhuset påverkades inte.
Räddningstjänsten åkte ut och öppnade en hiss vid Clemenstorget som hade fastnat på grund av elavbrottet. Några andra incidenter har inte rapporterats in. Även kranbilens förare verkar ha klarat sig med blotta förskräckelsen.
Dock kom det ett antal falska automatlarm. Bland annat kom det in larm om misstänkt gasutsläpp på Svaneskolan. Räddningstjänsten ryckte ut men kunde inte hitta några tecken på en läcka.