Vilka avtal om sändningsrättigheter för OS i Pyeongchang har egentligen skrivits med vem? Vad säger avtalen? Vi reder ut bakgrunden och avtalsdjungeln.
Avtal och rättigheter för OS i Pyeongchang styr Yles sändningar ...
Yle och Discoverys avtal
Vi går tillbaka till den 21 april 2016. Då tecknade Yle ett avtal med Discovery Communications om att sända vinter-OS i Pyeongchang 2018 och sommar-OS i Tokyo 2020. Bakom låg då närmare ett års förhandlingar. Chefen för sporträttigheter på Yle, Robert Portman satt vid förhandlingsbordet och kallade efteråt avtalet för en lottovinst.
Discoverys avtal med IOK
Vi går vidare bakåt till juni år 2015. Då gjorde Discovery en riktigt stor affär – företaget köpte sändningsrättigheter för OS för åren 2018, 2020, 2022 och 2024 av Internationella olympiska kommittén IOK.
IOK är den som egentligen bestämmer över OS och får avgöra vem som får göra vad. De organiserar alla olympiska spel.
Lördagens OS-höjdpunkter: Blåvit superdag – dubbla chanser till medalj
Avtalet mellan IOK och Discovery var värt hela 1,3 miljarder euro och gäller hela Europa. Ett tiotal bolag hade lämnat in anbud och priset steg i slutändan rejält.
Sändningsrättigheterna är för första gången delade
Fram till nu har Yle haft ensamrätt på OS-sändningarna. Så har det varit ända sedan 1960 då Yle för första gången sände de olympiska spelen i tv.
Nu sänder Discovery OS på sin egen tv-kanal TV5 i Finland. Det är därför första gången som två parter delar på sändningarna. Också sommar-OS i Tokyo sänds tillsammans.
Andra public servicebolag utan avtal
Trots begränsningarna har Yle ett bra avtal om man jämför exempelvis med de svenska och norska public servicebolagen. De har nämligen inga avtal alls och har inte haft det heller för OS 2014 eller 2016. Men – mediemarknaden ser också annorlunda ut på annat håll i Norden och går alltså inte helt att jämföra.
Vad rättigheterna eller produktionen kostar får Yle får inte ge ut i offentligheten eftersom avtalen styr också det.
Begränsningar i rättigheterna
De rättigheter man avtalar om består av olika delar. En del kan till exempel handla om vem som får sända i tv, radio eller på nätet. Avtalen kan begränsas till vissa grenar eller sändningstider. Discovery och Yle har kommit överens om att Yle har vissa rättigheter.
Discovery har den här gången behållit vissa rättigheter. Därför är det bara Discovery som får sända herrarnas ishockey i Pyeongchang på sin kanal TV5. För OS 2020 har Discovery ensamrätt på två grenar som ännu inte är offentliga.
Avtal och rättigheter för OS i Pyeongchang styr Yles sändningar
Avtalen styr också hur länge sändningarna får ligga kvar på Yles Arenatjänster så att de går att se på efteråt. Den 4 mars 2018 tas de bort eftersom avtalen inte gäller längre än sju dagar efter att OS tar slut.
Hur lagligt är det att Yle inte sänder herrishockeyn?
Är det alls lagligt att herrishockeyn inte sänds av public servicebolaget Yle? Ett enkelt svar är ja, det är lagligt. Enligt lagen måste det gå att se så här viktiga evenemang gratis och dessutom måste den absoluta majoriteten av alla finländare kunna se dem. Lagen säger däremot inte något om att det är Yle som måste sända de här evenemangen.
TV5 uppfyller alltså alla lagens krav då exempelvis kanalen når över 90 procent av befolkningen. Därför kan herrishockeyn sändas endast på TV5.
Hur följer jag med OS-hockeyn? Fem frågor och svar om Yles OS-rättigheter
Undrar du hur du ska göra om du vill följa med Finlands ishockeymatcher, och varför Yle inte visar OS mellan 19 och 21? Här får du svar på några frågor.
LÄS OCKSÅ
Allt från OS på arenan.yle.fi – så här hittar du de svenska referaten
VINTER-OS 2018
Alla tiders medaljer! Medaljmaskinen visar Finlands framgångar i vinter-OS
Eklöv: Stirra inte blint på Mäkäräinens tidigare OS – här är fyra största hoten mot blåvit guldfest
Lördagens OS-höjdpunkter: Blåvit superdag – dubbla chanser till medalj
Norge lämnar inget åt slumpen, nyckelgrenarna bor på eget hotell: "Det är resultaten och medaljerna som gäller"
Ahonen ledde in Finland i OS – historiskt handslag mellan koreanska politiker.