Eurovision: Israel vinner 2018 års Eurovision song contest - Stockholm Alex

Latest

2018/05/13

Eurovision: Israel vinner 2018 års Eurovision song contest

Israel vinner 2018 års Eurovision song contest

Israels uppmärksammande bidrag med artisten Netta Barzailai vinner Eurovision song contest. Det var en stark final med många starka bidrag som toppat bettingsajterna under de senaste dagarna.


Eurovision: Israel vinner 2018 års Eurovision song contest
                                     Israels Netta Barzilai vinner Eurovision 2018

Efter juryns alla poäng var lagda låg Österrike i ledningen och Sverige på en andra plats. Men efter telefonröstningen var avslutad stod det klart att Israel vinner 2018 års upplaga av Eurovision song contest.

– Jag är så glad! Tack för att ni vågar välja annorlunda och står upp för vi är olika. Jag älskar mitt land! Nästa gång är vi i Jerusalem!, sa artisten Netta Barzailai när hon mottog vinnarpriset på scenen.

På andra plats kom Cypern, följt av Österrike på en tredjeplats. Sverige kom på sjunde plats med bidraget ”Dance you off”.


Benjamin Ingrosso låg bra till i oddsen inför årets Eurovision song contest. Han gick ut som startnummer 20 i kvällens final, som hölls i Lissabon, Portugal.

Ingrossos största utmaning var att slå Cyperns Eleni Foureira, som redan tidigare i veckan låg i topp på Eurovision world bettingsajt, följt av Israels ”Toy” med Netta Barzilai.

Genom ESC-åren har Israel vunnit tre gånger tidigare. Årets låt handlar om att stå upp för sig själv och Netta Barzilai har på så sätt blivit ESC:s röst för #metoo. Under flera veckor har strålkastarljuset varit på artisten för sin karismatiska scenpersonlighet och ett högljutt kacklande med kycklingrörelser under sitt framträdande. Bidraget har länge legat i topp fem på bettingsajten.

När kvällens alla bidrag var framförda låg dock bettingsajtens högsta odds fortfarande på Cypern som vinnare, Israel som två och Irland som trea. Sverige låg då på en femteplats.


LÄS MER: Benjamin Ingrosso: ”Topp fem hade varit fantastiskt”

Tidigare under lördagskvällen skrev Expressen att Ingrossos chanser att ta hem vinsten i 2018 års final redan innan finalen börjat, kunde ha raserats. Det hela rörde sig om ett videoklipp på artisten där han recenserat och skämtat om några av de andra länderna bidrag. Journalisten Tor Martin Bøe från norska Verdens Gang kallade Ingrossos utspel för ”otrolig omoget” och sa att man inte snackar skit om sina konkurrenter. Han menade även att fans är oförlåtliga och att man aldrig vet om det skulle kunnat slå tillbaka på Benjamin Ingrossos chanser i kväll.


Eurovision: Israel vinner 2018 års Eurovision song contest

Videoklippet publicerades av Wiwibloggs och låg endast uppe i 17 minuter innan det togs bort. Men enligt tidningen ska många ha reagerat negativt på videon. Benjamin Ingrosso tvingades be om ursäkt för sitt uttalande, både på Twitter och under en presskonferens.

LÄS MER: Skandalen i ESC: Mannen stjäl micken från artisten

Under årets final i sångtävlingen stormades även scenen av en man mitt under Storbritanniens framträdande.

– Obekräftade uppgifter om att det ska vara Jimmy Jump, säger SVT:s kommentator Edward af Sillén hastigt efter händelsen, i sändningen.

Jump har tidigare gjort sig känd för att ”krascha” olika publika event. Mannen stal mikrofonen från Storbritanniens SuRie, som stod kvar på scenen, klappandes med händerna, tills det att en utav säkerhetsvakterna fick tag i micken och gav den tillbaka till artisten. Mannen blev sedan dragen av scenen av säkerhetsvakterna.