Nextjet: Nextjet Mångmiljonsmäll för drabbade kommunerna - Stockholm Alex

Latest

2018/05/17

Nextjet: Nextjet Mångmiljonsmäll för drabbade kommunerna

Nextjet: Mångmiljonsmäll för drabbade kommunerna

Flygbolaget Nextjet ansöker om konkurs.

Alla bolagets flygningar  är inställda.

Berörda kommuner drabbas av en kraftig ekonomisk smäll.

– Det var en usel affär där vi förlorade alldeles för mycket pengar, sa Kent Forsberg, NHL-proffset Peter Forsbergs pappa, i en intervju med Expressen i höstas sedan familjen avvecklat sitt engagemang i flygbolaget.



Nextjet: Nextjet Mångmiljonsmäll för drabbade kommunerna

Nextjet AB och Nextjet Sverige AB beslut att ställa in sina betalningar och ansöka om konkurs fick omedelbara konsekvenser på onsdagen. Samtliga flygningar från och med klockan 13:00 stoppades.

Tusentals resenärer berörs, många med sommarbiljetter bokade. Flera inlandskommuner i Norrland blir helt utan flygförbindelse med Stockholm. Flygstoppet riskerar att slå hårt mot turistnäringen i de aktuella kommunerna.

Sent på eftermiddagen agerade också Transportstyrelsen genom att dra in bolagets operativa licens.

Avgångar från Stockholm som berördes under onsdagen: Jönköping, Karlstad, Kramfors, Björneborg, Vilhelmina, Gällivare och Mariehamn.

Nextjets konkurs överraskar piloterna

Nextjet har 290 medarbetare och förfogar över 16 flygplan som betjänar 21 olika destinationer.

– Konkursen kommer väldigt plötsligt. Att det har varit kämpigt har vi känt till i många år. Det räcker med att titta på boksluten. Men som sagt, det kommer väldigt plötsligt, säger Stefan Lidström, ordförande för Svensk Pilotföreningens sektion hos Nextjet.

Företaget har ett 80-tal piloter anställda och ungefär lika många kabinanställda.

Bland flygexperter är man inte förvånad över Nextjets konkurs.

Nextjet: Nextjet Mångmiljonsmäll för drabbade kommunerna
                                                 Flygbolaget Nextjet ansöker om konkurs

– Det är inte oväntat. Men det är tråkigt för många resenärer, både nu och på sikt, eftersom de flyger på linjer där det egentligen inte finns något alternativ. Framförallt i Norrlands inland, där blir man isolerad om man inte har ett fungerande flyg, säger flygexperten Jan Ohlsson.

Flygplatserna som kan räddas
Fem linjer kan dock komma att räddas - dock inte under den närmaste tiden. Det gäller de linjer där det råder så kallad trafikplikt där man från statens sida anser det viktigt att vissa glesbygdskommuner har en förbindelse med Stockholm.

"Trafikpliktslinjer" är följande linjer:

Gällivare – Arlanda.

Hemavan – Arlanda.

Arvidsjaur – Arlanda.

Vilhelmina – Arlanda.

Lycksele – Arlanda.

På Trafikverket satt berörda i krismöte under onsdagseftermiddagen för att se hur man kan agera när det gäller de fem berörda trafikpliktslinjerna.

– Vi håller nu på och utreder vad vi kan göra. Det finns säkert de som kan lyfta om två timmar om de får körorder. Men får vi lov att göra det som myndighet? Det måste vi som myndighet reda ut först innan vi gör det, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Regeringen är också inkopplad för att bistå i försöket att skapa en räddningsplan för de berörda flygorterna.

– Vi arbetar intensivt, och inte minst Trafikverket just nu, för att hitta en lösning på kort och lång sikt, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) till nyhetsbyrån TT.