Bränderna sprider sig – utrymning i Älvdalen - Stockholm Alex

Latest

2018/07/18

Bränderna sprider sig – utrymning i Älvdalen

Bränder Boende i brandområdet i Älvdalen i Dalarna uppmanas att snarast utrymma. Skogsbränderna sprider sig och hotar byggnader. Samtidigt bekämpar brandflyg från Italien lågorna i Jämtland som snabbt växer i de torra skogarna. I Gävleborg har hotet mot Kårböle avvärjts.

De italienska brandflygen har börjat vattenbomba det för tillfället värsta brandområdet i Jämtland. Just nu är området vid Fågelsjö-Lillåsen den enskilt största branden. Den sträcker sig över 2 500 hektar och sprider sig tio kvadratmeter varje minut.

Bränderna sprider sig – utrymning i Älvdalen
 
Det finns även andra allvarliga pågående bränder i Dalarna och Gävleborg men vi prioriterar branden i Jämtland först eftersom den är störst och den har den snabbaste spridningseffekten, säger Britta Ramberg, operativ chef för brandinsatsen på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) till TT.

Många privatpersoner är också ute vid de olika brandområdena och gör sin insats för att stötta och bjuda på energi till dem som jobbar med släckningsarbetet.

Jag har varit här hela dagen, det märks att många är trötta och frustrerade, men alla blir tacksamma och glada när vi kommer med fika, säger Liselott Johansson till TT, som är en av de frivilliga som serverat frukt, fika och kaffe i Ljusdal.

Vistas inte vid Orrmosjön

Länsstyrelsen i Jämtland går också ut med en varning om att befinna sig i området kring Orrmosjön.

"Vid Orrmosjön i Härjedalen kommer ett plan att hämta vatten från och med i dag och på obestämd tid framåt. Uppehåll dig alltså inte i sjön och flyg inte över den.", skriver man i meddelandet.


Skogsbrand i Enskogen utanför Ljusdal på tisdagen.

Ett Viktigt meddelande till allmänheten (VMA) har även skickats ut till boende i Älvdalens kommun i Dalarnas län. Eftersom branden vid Trängslets skjutfält sprider sig hastigt mot nordväst uppmanar nu räddningsledaren människor att lämna området. Branden har spridit sig och omfattar en yta på fem gånger fem kilometer och alla boende mellan skjutfältet och Lillhärdalsvägen från Kryptjärn till Haftorsbygget har uppmanats lämna området.

Förfrågan om fler brandflyg

MSB har skickat ytterligare förfrågan till EU:s civilskyddsmekanism om fler brandflyg, utöver de två italienska brandflyg som redan är inkallade

Nu är det fokus på brandsläckningsflygen och att se hur vi kan använda dem under dagen på bästa och mest effektiva sätt. Och att vi följer upp förfrågan om ytterligare helikoptrar och brandsläckningsflyg och ser vad det finns för möjlighet för andra länder att stödja det, säger Britta Ramberg.


Bild: Sjöräddningssällskapet | Spåren efter branden ...

MSB har även börjat avbryta sin egen personals semestrar för att vara i beredskap.

Man behöver säkerställa på olika håll att man inte bara har kapacitet här och nu utan även över tid. Så ja, vi har börjat kalla in folk från semestrarna, så att vi har en tillräcklig organisation för att kunna hantera det här, säger Britta Ramberg.

Hotet tillfälligt avvärjt

I Ljusdals kommun evakuerades på tisdagen 55 personer i områden kring byarna Enskogen, Ängra och Kårböle, där bebyggelse som ligger i vindriktningen hotas. Räddningstjänsten uppgav under kvällen att tre av de fem bränderna i kommunen inte var under kontroll.

Det ser inte bra ut. Det brinner okontrollerat. Spridningen går snabbt nu, sade Torbjörn Wannqvist, räddningstjänstens befäl i beredskap, till TT.

Men nattens räddningsinsats har stoppat hotet mot Kårböle tillfälligt. De ser vid elvatiden ingen risk att branden skulle sprida sig.

Under natten koncentrerade vi insatserna kring Nötberget, norr om Kårböle och brandområdet vid Ängra, och det har gett resultat, säger Hans Nornholm, räddningsledare, till SVT Nyheter Gävleborg.

Dalarna och Gävleborg skulle först få hjälp av brandflygen, men efter att situationen såg något bättre ut i Älvdalen, enligt P4 Dalarna , omprioriterade MSB.

Förbereder för värsta scenariot

I Härjedalen har runt 60 fastigheter evakuerats i Olingdal, Olingsjövallen och ett område runt Härjeåsjön söder om Sveg. Även Lillhärdal kan komma att utrymmas.

Bränderna sprider sig – hotar byggnader

"Det är ovisst om vi behöver evakuera Lillhärdal under onsdagen men vi förbereder oss för värsta scenariot. Vi behöver hjälp från luften för att stoppa branden. I värsta fall kan vi behöva evakuera Lillhärdal, det beror på brandförloppet", sade kommunalrådet Anders Häggkvist på tisdagskvällen, enligt Härjedalens kommuns hemsida.

Under tisdagskvällen begärde Sverige ännu fler helikoptrar från EU.

De italienska brandflygplanen kommer att stanna i Sverige i åtta dygn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar