Dawit Isaaks bror: ”Vad gör Sverige?” - Stockholm Alex

Latest

2018/07/10

Dawit Isaaks bror: ”Vad gör Sverige?”

Efrem Isaak har inte sett sin bror Dawit på 17 år, men efter det nya fredsavtalet tänds ett försiktigt hopp.
Dawit Isaak sitter fängslad utan rättegång i Eritrea sedan 2001.
– Vi gråter varje dag, säger Efrem.

Efter det historiska fredsavtalet mellan Eritrea och Etiopien i går ser många bedömare en liten chans till en öppning i fallet Dawit Isaak. Den svensk-eritreanske journalisten och författaren är sedan 17 år fängslad i Eritrea – utan kontakt med omvärlden.

Också hans familj hoppas. De vet inte om Dawit lever. Hans bror Efrem Isaak berättar om sorgen och saknaden – och säger att hans egna barn ständigt frågar om Dawit.

– Vi gråter varje dag. Hela familjen. Min mamma och pappa har dött av sorg efter att Dawit blev fängslad, säger Efrem.

– Vi väntar på honom varje dag. Varje minut.

– Jag hoppas att han snart kommer. Det har varit väldigt jobbigt. Jag vet inte om min bror lever eller inte, men vi hoppas att han gör det, säger han.

Snart 17 år har gått sedan Efrem såg sin bror senast. Söndagsmorgonen den 23 september 2001 greps Dawit Isaak av polisen i Eritrea. Han fördes bort utan att få besked om vilka anklagelser som riktats mot honom.

– Jag frågade vakterna: “Vad har han gjort?“. Men de sa bara: “Gå härifrån, annars kommer du också att hamna i fängelse”, berättar Efrem Isaak.

– Jag tillbringade en natt i fängelset. Det var helt mörkt. Dagen efter släppte de mig. Jag kunde inte sluta gråta.

Efrem berättar om Dawit sista ord till honom före gripandet.

– Han sa till mig: “Ta hand om mina barn. Se till att de går i skolan”, säger Efrem.


Dawit Isaaks bror kritisk mot Sverige

Eritrea är ett av världens yngsta och fattigaste länder. Sedan självständigheten från Etiopien 1993 är landet en diktatur som begår omfattande brott mot mänskliga rättigheter. Landet kallas ibland för den afrikanska kontinentens Nordkorea.

Yttrande-, organisations- och religionsfriheten är kraftigt begränsad, och fängelserna är överfulla med politiska fångar, journalister och regimkritiker.

– Dagens läge i Eritrea är fruktansvärt. Vi måste reagera på något sätt, säger Efrem Isaak.

Efrem Isaak riktar skarp kritik mot det svenska utrikesdepartementets agerande.

–  Dawit Isaak är svensk medborgare, men vad gör Sverige? UD måste göra mer. Om de kastar ut den eritreanska ambassaden i Sverige är det hundra procent säkert att de kommer att släppa Dawit Isaak fri, säger han.

Löfven: Arbetar ”stenhårt”

Statsminister Stefan Löfven säger att Sverige arbetar “stenhårt” för Dawit Isaak “varenda dag”. Och UD säger att “vi fortsätter med oförminskad kraft våra ansträngningar att få Dawit Isaak fri”.

Betlehem Isaak, dotter till Dawit, välkomnar den nya politiska utvecklingen. Hon hoppas att den ska leda till en bättre framtid för människorna i de båda länderna och i hela regionen.

“Det här är vad vi hoppades och önskade skulle bli möjligt en dag mellan våra två länder. Fred och försoning sker framför våra ögon. Jag tror det kommer att bli en del av grunden för en bättre framtid för oss alla”, skriver hon på Facebook.

“Det är vad som händer när afrikaner samarbetar och tillsammans beslutar att ... vi ska försöka ge våra kommande generationer de tillfällen, den förmåga och det välstånd de strävar efter”, skriver hon.


Dawit Isaak

Journalisten, författaren och dramatikern Dawit Isaak föddes 27 oktober 1964 i Eritrea, som då var en del av Etiopien.

1987 kom Isaak till Sverige och Lerum som flykting. Där arbetade han som städare och engagerade sig samtidigt för ett fritt Eritrea.

1992 blev han svensk medborgare, men han flyttade tillbaka 1993 när Eritrea blev självständigt. Framtiden såg ljus ut för det nya landet och Dawit gifte sig och fick tre barn.

1996 skrevs en presslag som gjorde det möjligt att starta privata tidningar i Eritrea. Året därpå grundade Isaak tillsammans med några journalistkolleger landets första oberoende dagstidning Setit. Men när ett nytt krig bröt ut 1998 mellan Eritrea och Etiopien återvände Isaak till Sverige med sin familj.

2001 återvände Dawit Isaak ensam till Eritrea. Det politiska läget var då ytterst instabilt. Så när hans tidning Setit publicerade en uppmaning till presidenten Isaias Afewerki att utlysa fria val slog regimen tillbaka hårt.

På söndagsmorgonen den 23 september 2001 greps Dawit Isaak av polisen. Arresteringsvågen mot ledande journalister i Eritrea skedde två veckor efter 11 september, när världens ögon var riktade mot New York.

Med undantag av två dygn 2005 har han suttit fängslad sedan dess.