Donald Trump: Trump och Nato stärker försvaret mot Ryssland - Stockholm Alex

Latest

2018/07/11

Donald Trump: Trump och Nato stärker försvaret mot Ryssland

Trump och Nato stärker försvaret mot Ryssland
Nato-ledarna har enats över att tillsammans förstärka försvaret gentemot Ryssland och terrorism, rapporterar The Washington Post.  

Tidigare under dagen gick Donald Trump till hård attack mot sin allierade Tyskland:
– Tyskland är Rysslands gisslan. 

Natoledarna har godkänt planer på att tillsammans förstärka försvaret mot Ryssland och terrorism. USA:s president Donald Trump har länge krävt att de andra Nato-ledarna ska höja sin försvarsbudget, något som de nu gick med på, rapporterar The Washington Post.

Trump ska också ha höjt ribban på vad han anser att de andra länderna i framtiden bör lägga på försvaret – från två procent av bnp till fyra procent, skriver Bloomberg. 


Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Belgiens premiärminister Charles Michel, Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, USA:s president Donald Trump och Storbritanniens premiärminister Theresa May.


Tidigare under dagen verkade samförstånd svårt att nå. President Donald Trump var rättfram i sin kritik mot de andra Nato-länderna under ett frukostmöte med generalsekreterare Jens Stoltenberg:

– Vi skyddar Tyskland, skyddar Frankrike, vi skyddar alla dessa länder. Men sedan gör flera länder gasavtal med Ryssland och betalar ryssarna miljarder dollar. Jag tycker att det är väldigt olämpligt.

Han kritiserade flera gånger Tyskland och beskrev Tysklands inköp av rysk gas som "väldigt sorligt". Tyskland planerar att öka sin import av rysk gas genom Nordstream 2.

– Tyskland är Rysslands gisslan, sade han. 

"Enade är vi starkare"

Norges tidigare statsminister och nuvarande generalsekreterare över Nato Jens Stoltenberg svarade Trump genom att understryka Natos styrka:

– Vi förstår att när vi står enade är vi starkare också när vi förhandlar med Ryssland, sade han. 

Tysklands förbundskansler Angela Merkel, som växte upp i Sovjetkontrollerade Östtyskland, kommenterade senare Trumps anklagelser:

– Jag är lycklig över att vi i dag lever i frihet och kan driva vår egen politik och fatta självständiga beslut.

Hon underströk också att Tyskland är Natos andra största försörjare och att de årligen höjer försvarsanslaget.

Rysslands president Vladimir Putin


Statsminister Stefan Löfven (S) är på plats i Bryssel för att delta på en arbetsmiddag tillsammans med Natoledarna. Han menar att tonen ledarna emellan inte är bra för det fortsatta samarbetet.

– Den tonen som vi hör här och de olika replikskiftena – det är inte bra naturligtvis. Vi behöver stabilitet nu och lugn och mer av samarbete, säger Löfven till TT.

"Väldigt bra relation"

Senare under dagen möttes Merkel och Trump under ett gemensamt möte och det tidigare kritiska tonläget var förbytt. Efter mötet uppgav Trump att gasfrågan hade diskuterats samtidigt som han applåderade Merkels arbete som förbundskansler.


Donald Trump tillsammans med Storbritanniens premiärminister Theresa May.


– Vi har en väldigt, väldigt bra relation med kanslern. Vi har en har en fantastisk relation med Tyskland, säger han.

– Vi är goda partner och vi önskar fortsätta samarbeta i framtiden, säger Merkel.

Donald Trump möter Rysslands president Vladimir Putin på måndag i Helsingfors.