Donald Trumps varning till Iran: Hota aldrig USA - Stockholm Alex

Latest

2018/07/23

Donald Trumps varning till Iran: Hota aldrig USA

På söndagen fick USA en skarp varning från Irans president Hassan Rouhani. 
– Amerika borde veta... ett krig med Iran är alla krigs moder, säger Hassan Rouhani, enligt Reuters. 
På måndagen kommer Donald Trumps svar.
”Hota aldrig, aldrig USA igen, eller så kommer ni få lida av konsekvenser som få har behövt lida av genom historien” skriver han i versaler på twitter.

Det var i maj som Donald Trump meddelade att kommer dra sig ur kärnenergiavtalet med Iran från 2015. Sedan dess har han ökat pressen mot Iran och bland annat hotat med att stoppa landets oljeexport.

skriver han i versaler på twitter


I går kom ett hårt uttalande från Irans president Hassan Rouhani.

– Herr Donald Trump, lek inte med elden, det skulle du bara få ångra, säger Hassan Rouhani enligt Reuters.

– Amerika borde veta att fred med Iran är all freds moder och att krig med Iran är alla krigs moder, fortsätter han och tillägger att Trump inte är i position att hota varken Irans intressen eller säkerhet.

Donald Trumps svar till Hassan Rouhani

På måndagen kommer Donald Trumps svar på twitter – och det är en skarp varning från presidenten.

”Till Irans president Rouhani: HOTA ALDRIG, ALDRIG USA ELLER SÅ KOMMER NI FÅ LIDA AV KONSEKVENSER SÅ STORA SOM BARA VÄLDIGT FÅ HAR FÅTT LIDA AV FÖRUT. VI ÄR INTE LÄNGRE ETT LAND SOM KOMMER ATT STÅ FÖR ERA GALNA ORD OM VÅLD OCH DÖD. VAR FÖRSIKTIGA!”, 

På söndagen gick också USA:s utrikesminister Mike Pompeo hårt åt Irans president.

Hassan Rouhani, Emmanuel Macron och Donald trump


– Nivån av korruption och rikedom hos regimens ledare visar att landet styrs av något som mer liknar en maffia än en regering, sa han under ett tal i Kalifornien där flera framstående amerikaner med rötter i Iran lyssnade, skriver CNN.

Hassan Rouhani och Donald trump


Enligt insatta statstjänstemän i Washington ska Trump-administrationen ha lanserat en offensiv av tal och onlinekommunikation avsedda för att väcka oro och pressa Iran att avsluta sitt kärnvapenprogram och sitt stöd till militanta grupper.

Tjänstemännen säger också att dessa kampanjer svartmålar iranska ledare, är delvis överdriven och ibland går stick i stäv med tidigare officiella uttalanden, skriver Reuters.