Ekots direktrapportering om skogsbränderna 22 juli - Stockholm Alex

Latest

2018/07/23

Ekots direktrapportering om skogsbränderna 22 juli

Skogsbränderna fortsätter härja runt om i Sverige och sammanlagt brinner det på närmare 50 platser.
Värst drabbat är Gävleborg, Dalarna, Jämtland och Västernorrland.
Konvojen från Polen med ett 40-tal brandbekämpningsfordon har nu kommit fram till Sveg

Hej och välkomna till söndagens rapportering om skogsbränderna.
Just nu pågår 43 bränder i landet enligt siffror från SOS Alarm och klockan tio kommer MSB att hålla en presskonferens där de kommer att rapportera om läget.

Ekots direktrapportering om skogsbränderna 22 juli


Det är nästan hälften så många bränder jämfört med igår kväll men det brukar lugna ner sig under nätterna då det är lägre temperaturer och högre luftfuktighet. Det kan komma att blossa upp fler bränder under dagen.

Det är fortfarande kritiskt vid bränderna i Gävleborg, Dalarna, Jämtland och Västernorrland. Vid det stora brandområdena i Ljusdal är läget oförändrat, trots att de fått lite regn där.

Enligt MSB:s talesperson Marcus Årskog är läget tufft och att kulmen kanske inte är nådd. MSB befarar att det kommande vädret med torka och extremtemperaturer på över 30 grader kan komma att förvärra situationen.

Ny vändning: Lugnare läge vid skogsbranden i Trängslet


Förstärkningarna från Polen väntas komma till Sveg runt lunchtid. De reser i konvoj genom Sverige och startade på morgonen från Uppsala. Enligt MSB ska de vara behjälpliga i eftersläckningsarbetet eftersom det rör sig om så stora områden.