Hepatit C är en sjukdom som varje år dödar över 1,3 miljoner människor i världen. Världshälsoorganisationen WHO har som mål att utrota sjukdomen till 2030 — och läget ser ljust ut tack vare nya, effektiva mediciner.
I Sverige finns i dag omkring 40 000 människor som är bärare av eller har sjukdomen, enligt Stockholms läns landsting. År 2014 kom nya läkemedel som då var dyra och bara erbjöds till de allra sjukaste patienterna. Men i dag har kostnaderna pressats efter överenskommelser mellan staten, vårdgivarna och läkemedelsföretagen — och subventioner gäller nu för samtliga patienter.
– Många beskriver behandlingen som revolutionerande — den är så enkel, lätt att tolerera och den botar över 95 procent, säger Gerd Lärfars, ordförande för Stockholms läns läkemedelskommitté.
– Det är ett fantastiskt framsteg för patienterna med den här kroniska sjukdomen, tillägger hon.
En stor utmaning som återstår är att kartlägga och hitta alla patienter med hepatit C, både dem som har symptom av sjukdomen och dem som är bärare men symptomfria.
I Sverige sprids infektionen oftast mellan missbrukare som delar sprutor.
– För patienter med hepatit C och pågående missbruk är det väldigt viktigt med fler insatser än bara läkemedel för att lyckas med behandling, så att man minskar risken för att sprida smitta eller att smittas till exempel genom orena sprutor, säger Gerd Lärfars.
Det kan handla om till exempel sociala insatser där man ser till patientens helhetssituation, enligt henne.
I takt med att de generiska versionerna av läkemedlen fortsätter att sjunka i pris kan de också bli tillgängliga för länder där sjukdomen är vanligare, och de ekonomiska resurserna sämre.
– WHO:s nya rekommendation är att alla smittade med hepatit C som är tolv år eller äldre ska behandlas med de nya medicinerna. Det är omkring 70 miljoner människor, säger WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus i ett videomeddelande.
WHO uppmärksammar på lördagen sjukdomen genom Världshepatitdagen.
Fakta: Hepatit C
Vid hepatit C finns viruset i blodet och levern. Infektionen sprids via blod. Hepatit C kan överföras även om den infekterade själv inte har några symptom. Det finns inget vaccin mot hepatit C men mediciner som kan bota infektionen.
Det är viktigt att personer som kan ha utsatts för en risk att få hepatit C testar sig. Det gäller dem som har använt narkotika och delat sprutor, spetsar eller blandkopp med andra, dem som fått en blodtransfusion i Sverige före 1992 eller i ett land utan kontroll av blodgivarna, dem som har eller har haft en partner med hepatit C, eller är födda i ett land där hepatit C är mycket vanligt.
Källa: Stockholms läns landsting, Vårdguiden.
2018/07/29
New
Hopp om att utrota hepatit C
WHO.
Label:
Gerd Lärfars,
Hepatit C,
Tedros Adhanom Ghebreyesus,
WHO.