Omega 3: Forskarnas nya besked om Omega 3 – är verkningslöst - Stockholm Alex

Latest

2018/07/19

Omega 3: Forskarnas nya besked om Omega 3 – är verkningslöst

Omega 3 har länge rekommenderats som ett kosttillskott som skyddar mot hjärtsjukdomar. Men en ny rapport antyder att detta inte stämmer.
Enligt rapporten har omega 3-tillskott inga påtagliga effekter på hjärthälsan.
Bakom de nya rönen står det oberoende forskarnätverket Cochrane.


En kvinna med en burk som innehåller omega 3-kapslar med fiskolja

Nätverket granskar läkemedelsdata och har vid flera tillfällen kommit fram till att vissa preparat som påstås ha goda effekter i själva verket är verkningslösa. Så tycks nu vara fallet med kosttillskottet omega 3.

Omega 3 är en typ av fettsyror som finns i vissa typer av föda, exempelvis valnötter och fet fisk. Små mängder är viktiga för vår hälsa – exempelvis genom att minska blodtrycket – och man har därför antagit att ökat intag av fettsyrorna skulle kunna ge bättre hjärthälsa.

Men så är kanske inte fallet. I granskningen har forskarna gått igenom 79 studier där hälsoeffekterna undersökts. Totalt ingår 112.059 personer i studierna.


Omega-3 är verkningslöst mot Alzheimer


Resultat: Kosttillskott i form av omega 3 ger inga märkbara hälsoeffekter. De minskar inte risken för hjärtsjukdomar och stroke. Risken för dödsfall är nästan exakt densamma som hos människor utan kostillskott.

Forskarna drar slutsatsen att det i princip är meningslöst med omega 3-tillskott.

"Granskningen är bevis för att omega 3-tillskott inte ger bättre hjärthälsa eller minskar risken för stroke eller dödsfall", säger forskningsledaren Lee Hooper vid University of East Anglia i Storbritannien enligt ett pressmeddelande.