Överens om biltullar: Trump hotar med biltullar på 20 procent - Stockholm Alex

Latest

2018/07/26

Överens om biltullar: Trump hotar med biltullar på 20 procent

Överens om biltullar. USA inför inga personsbilstullar mot EU. Stål- samt aluminiumtullarna blir kvar men ska "omvärderas".

Det sade USA:s president Donald Trump och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker vid ett gemensamt pressuttalande på onsdagskvällen.

Trump hotar med biltullar på 20 procent: ”Bygg här” - Omni


Dessutom kommer USA och EU att inleda förhandlingar för att sänka tullar på industrivaror till noll och ta bort icke-tariffära handelshinder och subsidier.

Eftersom USA:s tullar på stål och aluminium blir kvar men omvärderas blir även EU:s motåtgärder kvar med strafftullar på en rad amerikanska importvaror.

Vidare ska USA tillåta ökad export av flytande naturgas (LNG), något som EU har begärt länge. På så vis kan EU diversifiera sina leverantörer av naturgas, som nu domineras av Ryssland.

Förhandlingarna om att sänka tullar, handelshinder och subsidier gäller industrivaror andra än fordonssektorn.

"Vi kommer också att arbeta för att minska handelshinder och öka handeln med tjänster, kemikalier, läkemedel och medicinska produkter", sade Donald Trump.

Vid pressuttalandet betonade Donald Trump också att EU kommer att börja köpa mer sojabönor från USA och öppna sina marknader för amerikanska jordbruksvaror.

Både han och Jean-Claude Juncker underströk att så länge förhandlingar pågår ska ingen sida genomföra åtgärder som strider mot andan i uppgörelsen.

Överens om biltullar


"Så länge som vi förandlar så avstår vi från att införa nya tullar", sade Jean-Claude Juncker.

NU ÖVERENS OM BEHOV AV WTO-REFORMER

USA och EU ska även arbeta för att reformera Världshandelsorganisationen WTO. Det går främst ut på att täppa till luckor i WTO:s regelverk som Kina utnyttjar till stora statliga stöd till kinesiska företag, stöld av immaterialrätt och tvingad teknologiöverföring från utländska företag till kinesiska.

Tidigare hade Trump hotat med att USA skulle lämna WTO. EU betraktade detta som ett allvarligt hot mot det internationella handelssystemet.

USA och EU ska även inleda en dialog för att godta varandras standarder.

IMF POSITIVA

Internationella valutafondens chef Christine Lagarde välkomnade i ett pressmeddelande USA:s och EU:s överenskommelse om att arbeta tillsammans för att minska handelsbarriärerna samt att tillsammans med andra parter stärka WTO.

Överens om biltullar


"Den globala ekonomin kan bara gynnas när länder engagerar sig konstruktivt för att lösa oenigheter inom handel och investeringar utan att ta till exceptionella åtgärder", sade Christine Lagarde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar