Regeringen: Sverige får Nato om brandhjälp - Stockholm Alex

Latest

2018/07/26

Regeringen: Sverige får Nato om brandhjälp

Länder som Turkiet och Ukraina kan komma att hjälpa Sverige att bekämpa skogsbränderna. Regeringen har beslutat att ge MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, möjlighet att begära internationell hjälp från länder utanför EU.

Genom Partnerskap för fred kan Sverige efterfråga stöd från Natos medlems- och partnerländer.
"Det är flera länder som har hört av sig. Vad jag vet är det Turkiet och Ukraina", säger statsminister Stefan Löfven (S).



Han konstaterar att brandsituationen riskerar att förvärras, och att eftersläckningsarbetet kommer att vara krävande. Samtidigt rasar allvarliga bränder i andra delar av Europa, och det stöd från andra EU-länder som Sverige har fått kan komma att dirigeras om.

Varför öppnade regeringen inte för den här möjligheten tidigare?

"Vi tar höjd nu för att det här kan bli mycket långsiktigt, och att det kan bli fler bränder. Då måste man ha uthållighet. Man kommer in i en period när människor som nu är aktiva successivt behöver bytas ut", säger Stefan Löfven.

INSÄNDARE: Populistiskt av Ask (M) och Quicklund (M) om ...


Regeringen har också beslutat att avsätta 300 miljoner kronor för att ersätta drabbade kommuner för kostnader som uppstår i samband med bränderna, alltså för de kommunala räddningstjänsterna.

Ytterligare 25 miljoner kronor avsätts för att stödja frivilligorganisationer som deltar i släckningsarbetet på olika sätt.

Regeringen undersöker vilken ersättning som kan bli aktuell till skogsägare, och vilket stöd som bönder behöver med anledning av torkan.

Det är nu vi behöver det starka samhället. De som drabbas av bränderna och torkan ska inte lämnas åt sitt öde”, säger Stefan Löfven.

Regeringen: Sverige får Nato om brandhjälp


Vad brandnotan kommer att sluta på vilken han inte spekulera om i nuläget.

"Nu är fokus på att släcka bränderna, räkningen kommer sedan. Men Sverige har starka statsfinanser".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar