Armand Duplantis Han som sa så där kan få sparken nu - Stockholm Alex

Latest

2018/08/14

Armand Duplantis Han som sa så där kan få sparken nu

EM-guldmedaljören Armand Duplantis är numera amerikansk rekordinnehavare i stavhopp – trots att han tävlar för Sverige.

Nu har det framkommit att det amerikanska friidrottsförbundet redan i december hade en chans att undvika den märkliga fadäsen.

När Armand Duplantis seglade över ribban som placerats på 6,05 slog han två nationella rekord på en och samma gång. Det amerikanska friidrottsförbundets regelverk utgår nämligen från medborgarskap, och eftersom Duplantis har både svenskt och amerikanskt medborgarskap, så räknas hans rekord även som ett officiellt USA-resultat. Brad Walkers hopp över 6.04 från 2008 var där med passerat.



Duplantis satte amerikanskt rekord

Friidrottsexperten A Lennart Julin var kritisk mot systemet när SportExpressen talade med honom i går.

– Det känns ologiskt och framför allt orättvist mot amerikaner som representerar USA. Det hade kunnat vara ett VM, Duplantis hade kunnat slå amerikaner och tagit deras nationsrekord. Det är en väldigt konstig regel, de har nog inte riktigt tänkt att medborgare med dubbla medborgarskap skulle kunna välja något annat än att tävla för USA, sa Julin då.

Och regeln är kontroversiell. Redan i december propagerade två stavhoppare, Becca Gillespy Peter och Jeff Hartwig, för att paragrafen skulle skrivas om. Men då fick duon ljummen respons från det amerikanska friidrottsförbundet.

”Kan få sparken nu”

Sandi Morris, en annan amerikansk stavhoppare, har redogjort för hur diskussionen fortskred.

”Jeff Hartwig tog upp att regeln var bristfällig. Han sa, ordagrant: 'Tänk om Mondo hoppar 6.05 i en schweizisk (sic) landslagströja i det europeiska mästerskapet där amerikaner inte får tävla – och slår det amerikanska rekordet.' Deras svar var: 'Vad är det för chans att det händer?' Jag skulle inte kunna hitta på det här om jag så försökte", skriver Morris.



Katie Nageotte, också stavhoppare, menar att det är många i det amerikanska friidrottsförbundet som bär dumstrutar nu.

"Killen som sa det där om 'vad är det för chans' kan få sparken", skriver Nageotte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar