Här spelar de in en ny film - Stockholm Alex

Latest

2018/08/08

Här spelar de in en ny film

NORRKÖPING Regissören Julia Boströms nya kortfilm på är ett exempel hur den lokala filmbranschen professionaliseras.

Det är över en månad sedan midsommar, men på en gräsmatta utanför ett hus på Vikbolandet sitter två personer och binder en midsommarstång. Intill kontrollerar en ljudtekniker, Måns Ahlin, att några mikrofoner fungerar som de ska. De ingår alla i produktionsteamet för kortfilmen "Midsommar", i vilken ett ungt par, Martin och Sara, ska fira midsommar.

Här spelar de in en ny film


Regissören och manusförfattaren Julia Boström berättar att det varma vädret vållar problem.

– Vi kommer ha en del gula bilder, istället för gröna. Och att spela in sexscenen i det trånga utrymmet på loftet kommer bli otroligt varmt.

Hon berättar att hon arbetat med filmen i ett halvår.

– Den bygger på mina egna minnen och erfarenheter. Jag vill berätta hur subtila handlingar i nära relationer kan förgifta en relation.

Julia Boström kommer från Stockholm, men flyttade till Norrköping för tre år sedan för att läsa programmet "Kultur, samhälle mediegestaltning". "Midsommar" är hennes andra kortfilm. Den första, "Lika barn", visades på "Norrköping filmfestival" och på "Frameline" i San Francisco, världens största festival för HBTQ-filmer.

Den som besöker "Midsommars" inspelningsplats slås av professionalismen. I Norrköping och Östergötland var kortfilm för inte allt för länge sedan något som framförallt amatörer ägnade sig åt. "Midsommar" produceras av ett produktionsbolag, Runda bordet, och den har fått produktionsstöd. Julia Boström har också gått "Film i östs" talangutvecklingsprogram, som Boel Zetterman håller i.

– Boel har varit ett jättebra bollplank till det här manuset, säger hon.

Johan Karlsson är enhetschef för Cnema och Norrköpings filmfond.

– Det är flera skäl till att filmverksamheten i Norrköping har professionaliserats. Det har att göra med att vi har utbildningar och att det finns offentligt stöd. Men det har också vuxit fram en filmbransch. Lokala produktionsbolag är jätteviktiga, säger Johan Karlsson.



Måns Ahlin är förutom ljudtekniker, en av Runda bordets grundare.

– Det finns många bra berättare i Norrköping, men det behöver också finnas producenter som kan ro produktionerna i land. Vi bra på att hitta finansiärer och vi har ett bra lokalt nätverk.

Julia Boström berättar att tack vare att hon har en producent, Sandra Tengvall, kan hon koncentrera sig på att regissera.

I framtiden vill hon fortsätta berätta historier.

– Jag ser den här filmen som en möjlighet att visa vad vi alla här går för och sedan ta nästa steg till en annan film, säger Julia Boström.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar