Jättefästing funnen i Värmland - Stockholm Alex

Latest

2018/08/25

Jättefästing funnen i Värmland

Den exotiska jättefästingen Hyalomma har hittats i flera exemplar i Sverige – bland annat i Koppom i Eda kommun. Fästingen kan bli runt två centimeter stor och kan vara bärare av blödarfeber.

– De är extremt aggressiva och har välutvecklade ögon, till skillnad från våra vanliga fästingar, säger Giulio Grandi, forskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), till TT.

Jättefästingen funnen i Skåne


Man tror att fästingen kan ha kommit hit med hjälp av flyttfåglar.

Normalt sett förekommer Hyalommafästingar i vissa delar av Asien, i Afrika och i de södra och östra delarna av Europa. Det är en aggressiv art som till skillnad från den vanliga svenska fästingen inte sitter och väntar, utan i stället aktivt söker upp sitt byte. Det är främst större djur som lockar Hyalommafästingen, men även människan kan bli dess byte.

Fästingen har hittats på flera olika platser i landet: Koppom i Värmland, Landskrona i Skåne och Nyköping i Sörmland, uppger TT.

Ingen av de svenska fynden bar på blödarviruset.

Aggressiva jättefästingar upptäckta i Sverige för första gången


– Detta är första gången man påträffat vuxna fästingar, men larver kommer till landet då och då via fåglar. Nu på sommaren har det varit tillräckligt varmt för dem att utvecklas till vuxna. Det säger mycket om hur klimatförändringar även kan påverka biologin, säger Giulio Grandi.

Efter en uppmaning från SVA har över 2000 fästingar skickats in av allmänheten från olika delar av Sverige. Dessa fästingar har sedan artbestämts och undersökt. Insamlingen ingår i ett stort forskningsprojekt.

Av de inskickade fästingarna var alltså tre av arten Hyalomma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar