Kungakronorna ska efterlysas internationellt - Stockholm Alex

Latest

2018/08/01

Kungakronorna ska efterlysas internationellt

Under natten fortsatte polisens jakt på personerna som stal delar av Karl IX:s och Kristina den äldres begravningsregalier från Strängnäs domkyrka. Efter nattens sökande har inga misstänkta personer hittats och inga gripanden har gjorts. Under morgonen kommer kronorna att efterlysas internationellt.

De misstänkta gärningsmännen slog till kring lunchtid på tisdagen. Två män sågs hoppa i en motorbåt som låg förtöjd strax nedanför kyrkan. Polisen har sökt både till sjöss och i luften, utan framgång.


Kungakronorna ska efterlysas internationellt

 
Vad gärningsmännen tänkte göra med föremålen går bara att spekulera kring. De stulna begravningsregalierna är nämligen helt omöjliga att sälja, menar Maria Ellior, polisintendent och nationell samordnare för kulturarvsbrott på polisens Nationella operativa avdelning.

– Det blir givetvis ett medialt intresse kring den här typen av föremål. Det visas bilder i medierna. Det går helt enkelt inte att sälja sådana här föremål. Så man kan bara spekulera i vad de har för avsikter, och hur mycket de känner till om de här kronorna.
Under morgonen kommer polisen att gå ut med en internationell efterlysning i Interpols system. Det kommer göra kronorna ännu svårare att sälja.

– Ja, då är ju polisen på tårna på ett annat sätt även ute i världen, säger Ellior.
Liknande stölder har skett. 2013 stals Johan III:s begravningsregalier ur Västerås domkyrka. Efter ett anonymt tips till polisen hittades de några dagar senare i en sopsäck längs med en landsväg och kunde återbördas till kyrkan.

Kungakronorna ska efterlysas internationellt


– Man kan ju hoppas att det sker något liknande i det här fallet, säger Ellior.
Karl IX var son till Gustav Vasa och när han dog 1611 begravdes han i Strängnäs domkyrka. Begravningsregalierna, som förvarats i kyrkan, består av hans krona, ett riksäpple samt den mindre drottningkronan från hans hustru drottning Kristina den äldre som dog 1625.
Begravningsregalierna stals ur en larmad och låst säkerhetsmonter i kyrkan.

– Det är bara spekulationer men det låter ju mer som ett planerat dåd än att det skulle vara stundens ingivelse, säger Maria Ellior.
I vissa fall har stulna svenska föremål sålts vidare utomlands. En 65-årig spanjor lyckades plundra ett stor antal svenska kyrkor under flera stöldturnéer från mitten på 1990-talet fram till 2014. Mannen stal mängder av träskulpturer och krucifix från tiden då Sverige var katolskt. De såldes i bland annat Portugal och Spanien. Ett relikskrin som spanjoren stal hamnade till och med på ett statligt museum i Madrid.

Kungakronorna ska efterlysas internationellt

– Det är klart att man bör reagera om man ser en träskulptur som tros vara från katolsk tid i Sverige. De är också unika på sitt sätt. Men den här sortens föremål som stals nu i Strängnäs, kungakronor med sammet, guld och så vidare, det måste ju vilken människa som helst reagera på, säger Maria Ellior.