Nytt värmerekord: Varmaste dagen på 200 år i Göteborg - Stockholm Alex

Latest

2018/08/01

Nytt värmerekord: Varmaste dagen på 200 år i Göteborg

Under eftermiddagen uppmättes den varmaste dagen i modern tid i Göteborg, när temperaturen uppgick till 34,1 grader. "Ingen nu levande människa har upplevt en varmare dag", säger meteorologen Ian Engblom till Göteborgs-Posten.

Under tisdagseftermiddagen var det 34,1 grader i Göteborg. Det är ett nytt värmerekord för staden, som sträcker sig åtminstone 200 år bakåt i tiden, rapporterar Göteborgs-Posten.

Så slår hettan i Västsverige – varmast på över 100 år


– Ingen nu levande människa har upplevt en varmare dag. Så vitt jag vet har det inte varit varmare under 1900- och 2000-talet, säger Ian Engblom, meteorolog på Foreca till tidningen.

Slagit rekord med 0,3 grader

Det tidigare registrerade rekordet var från 1994 då temperaturen uppmättes till 33,8 grader i staden.

– Jag satt precis och tittade lite på rekord i juli. Att det är såhär varmt är i sig inte något ovanligt. Men däremot att det har varit så jäkla varmt under så lång tid. Det är något ovanligt det, säger Ingrid Eronn, meteorolog på Foreca, till Göteborgs-Posten.

Varmaste dagen på 200 år i Göteborg


Tidigare har SMHI bekräftat att årets juli var den varmaste någonsin.

– Det har inte varit helt enhetligt. Vid vissa stationer har en del värmerekord överlevt. Men generellt kan man säga att vi har haft en riktig rekordvärme i år, har Sverker Hellström, klimatolog på SMHI, tidigare sagt till TT.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar