Peter Hultqvist: Regeringen ska köpa Patriot säger Peter Hultqvist - Stockholm Alex

Latest

2018/08/01

Peter Hultqvist: Regeringen ska köpa Patriot säger Peter Hultqvist

Peter Hultqvist backar inte – regeringen ska köpa Patriot

Försvarsminister Peter Hultqvist står fast vid köpet av det amerikanska luftvärnssystemet Patriot och regeringen fattar beslut om affären på torsdag. Det rapporterar SR Ekot. Enligt uppgift till Di kan kontraktet skrivas på redan på fredag.

Samtidigt har nu ett splittrat Försvarsutskott samlats till ett extra möte kl 13 där punkten för dagen är just Patriotaffären – och där man ska ta ställning efter information från försvarsministern.

Regeringen ska köpa Patriot säger Peter Hultqvist


Som Di tidigare rapporterat vill Liberalerna och Kristdemokraterna trycka på pausknappen, bland annat eftersom Försvarsmakten saknar 18 miljarder kronor de kommande tre åren, och ingen vet förrän efter valet i september hur mycket försvarsanslagen kommer att höjas, eller ens om det blir en höjning.

Moderaterna har hittills backat upp Socialdemokraterna och Miljöpartiet, men är samtidigt djupt splittrade internt i frågan. Carl Bildt har kritiserat valet av Patriot som han anser är föråldrat. Mikael Odenberg, tidigare försvarsminister, anser att man bör skjuta på affären till efter valet och nyligen skrev Gunnar Hökmark att ett köp av Astermissilen från MBDA som integreras med svenska radar är en bättre lösning än Patriot.

Försvarsminister Peter Hultqvist, amerikanska luftvärnssystemet Patriot


Hans Wallmark, tidigare kommunalråd och försvarspolitisk talesperson i Moderaterna, har dock slutit upp bakom Peter Hultqvists linje att genomföra köpet av Patriot skyndsamt, istället för att be USA om förlängning eller en ny offert.

Offerten från USA går ut den 10 augusti. Peter Hultqvist vill inte ha några fördröjningar utan är fast besluten att genomföra affären före valet.

It-skandalen i Sverige: Försvarsminister Peter Hultqvist sitter kvar ...


"Försvarsmakten har gjort prioriteringen att det här är en så viktig del av den militära förmågeuppbyggnaden att går före de eventuella konsekvenserna. Vi kommer naturligtvis fortsätta diskussionerna med de andra partierna kring finansieringen av den militära förmågeökningen framöver, men det här är en stark prioritering som Försvarsmakten gjort, att det här går först", säger han till Ekot.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar