S lovar extra ledig vecka för föräldrar - Stockholm Alex

Latest

2018/08/28

S lovar extra ledig vecka för föräldrar

Socialdemokraterna föreslår en extra veckas ledighet för föräldrar vid skollov, studiedagar eller terminsstart. Det är partiets nya stora löfte i valmanifestet.

Statsminister Stefan Löfven utlovar det "största trygghetsprogrammet i modern tid" i samband med att Socialdemokraterna presenterade sitt valmanifest under en presskonferens på tisdagen.

S lovar extra ledigt för föräldrar


De flesta av förslaget som statsministern och finansminister Magdalena Andersson nämnde under presskonferensen var redan kända sedan tidigare.

Men ett nytt vallöften presenterades, den så kallade familjeveckan som ska innebära fem extra lediga dagar föräldrar till barn mellan 4 och 16 år.

De lediga dagarna ska kunna tas ut i samband med skollov, studiedagar eller andra tidpunkter på året då barnen är lediga.

Förslaget ska genomföras någon gång under nästa mandatperiod och beräknas kosta 5,6 miljarder kronor. Socialdemokraterna uppskattar att 900.000 familjer påverkas.

De lediga dagarna kommer att ligga inom ramen för föräldraförsäkringen och ersättningen kommer att motsvara föräldrapenningen. Därmed påverkas de till exempel inte av eventuella kollektivavtal som ger extra lediga dagar. De kommer också att knytas till varje enskild förälder vilket innebär att varje förälder kommer att få lika många dagar oavsett hur många barn de har.

Statsminister Stefan Löfven attackerar Moderaterna när han presenterar manifestet.

”Det är moraliskt förkastligt att använda den ekonomiska styrkan till sänka skatten för de som har mest”, säger han.

Löfven presenterar Socialdemokraternas valmanifest och föreslår en extra veckas ledighet för föräldrar vid skollov, studiedagar eller terminsstart.

Till skillnad från andra partier redovisar S beräkningar för hur mycket vallöftena kostar att genomföra.

Finansminister Magdalena Andersson uppger att S vill satsa 35 miljarder kronor mer på välfärden jämfört med i dag. Där ingår en höjning av statsbidragen till kommunerna med 20 miljarder och ytterligare 15 miljarder riktade till framförallt vård, skola och omsorg.

”Moderaterna ger ihåliga löften om att de vill lägga lika mycket på välfärden som vi, men de presenterar inga tabeller”, säger Andersson.

Hon pekar också på att S vill höja pensionerna med upp till 600 kronor. Ett löfte som presenterades redan första maj.