Så kan bilbränderna förändra valutgången - Stockholm Alex

Latest

2018/08/14

Så kan bilbränderna förändra valutgången

De bilbränder som under måndagskvällen härjade i framför allt Göteborg kan flytta fokus från klimat till brott och straff – och påverka valutgången.

– Jag tror Stefan Löfven känner en desperation nu, säger Jenny Madestam, lektor vid Södertörns högskola och politisk expert på Expressen.

Efter sommaren pratade ”alla” om klimatet och i en Demoskopmätning som Expressen publicerade i torsdags visade det sig att miljöpolitiken seglat upp som en av valets hetaste frågor.

Så kan bilbränderna förändra valutgången


– Det kan gynna MP och C, men lär inte flytta väljare över blockgränserna, sade Peter Santesson, opinionschef på Demoskop som gjort mätningen på uppdrag av Expressen då.

Dagen efter, på fredagen, presenterade SvD en Sifo-mätning som visade att Miljöpartiet fått ett betydlig ökat väljarstöd efter att sommaren. Enligt den enda statistiskt säkerställda förändringen jämfört med junimätningen fick MP 5,6 procent av väljarstödet, vilket var en ökning på hela 1,6 procentenheter.

– Miljöpartiet har fortfarande högst förtroende i klimat- och miljöfrågan. Med sommarens extremväder och bränder syns det i väljaropinionen, sade Toivo Sjörén, opinionschef vid Sifo, till SvD då.

Klimat ut – brott och straff in

Men nu kan allt ställas på sin spets. Efter att det tändes eld på över 80 bilar natten till tisdagen har fokus, åtminstone vad det pratas om i sociala medier, ändras helt. Plötsligt kan Moderaterna och Sverigedemokraterna i stället vara de som gynnas eftersom brott och straff nu kan ha kommit att knuffa ut klimatpolitiken, menar flera politiska experter.

Både på Google och Twitter är ”Stefan Löfven”, ”Västsverige” och ”Frölunda” bland de mest dominerande sökorden – medan ord om klimat och extremvärme nästan helt försvunnit.

Bilbränder Så kan bilbränderna förändra valutgången


När Stefan Löfven på tisdagsmorgonen frågades ut i P1 Morgon och bads kommentera bilbränderna sade han: ”Jag blir förbannad – på riktigt! Min fråga till de här är, vad fan håller ni på med?". I en analys av Ekots inrikespolitiske kommentator Fredrik Furtenbach konstaterades det att det nu är viktigt för Löfven att visa sin upprördhet, eftersom Socialdemokraterna gjort stora ansträngningar för att hävda sig mot Moderaterna och Sverigedemokraterna i denna fråga, som inte varit en av Socialdemokraternas starkaste.

Senare på tisdagen besökte både Stefan Löfven och Ulf Kristersson Frölunda i Göteborg.

– Vi har sagt länge att det inte är acceptabelt. Nu måste vi visa att det inte är acceptabelt, sa Moderaternas partiledare när han besökte platsen.

 http://ebook.blog.se/


Jenny Madestam är lektor vid Södertörns högskola och politisk expert på Expressen:
– Det blir lite, ”vad fan håller ni på med – måste det här hända nu?”. Nästan en sådan desperation tror jag att han känner nu. För jag tror att det här kan påverka valrörelsen på så vis att det blir brott och straff eller kriminalpolitik som hamna på agendan igen, säger Jenny Madestam, säger hon.

Blir det så är det i stället framför allt Moderaterna och Sverigedemokraterna som kommer att gynnas, menar hon.
– Ja, det är definitivt Moderaterna och SD primärt gynnas, som har högt förtroende i den frågan. Det är ingenting som gynnar Socialdemokraterna som kämpar med näbbar och klor för att försöka prata välfärdsfrågor nu.

Oro att främmande makt skulle sabotera

Jenny Madestam betonar däremot det först är när vi vet vad som ligger bakom bilbränderna som vi vet hur den kan komma att påverka valet.

Efter bilbränderna i Göteborg - polisen uppmanar vuxna: Gå ut


Det gör även Henrik Oscarsson, professor i valforskning vid Göteborgs universitet.
– Det beror lite på vad som händer dag två och dag tre. Det finns ju en allmän oro och har funnits länge att det demokratiska samtalet skulle saboteras från främmande makt och så. Här skulle man vilja veta bakgrunden förstås. Vi vet för lite för att kunna bedöma detta, det är lite för tidigt för att kunna uttala sig, säger han.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar