Iphone XS: Vad hände? Apple pris-smockar Sverige med nya Iphone - Stockholm Alex

Latest

2018/09/13

Iphone XS: Vad hände? Apple pris-smockar Sverige med nya Iphone

Dyrt, dyrt, dyrt. Apple verkar ha hittat på en egen dollarkurs när företaget översatte de amerikanska priserna till kronor. De nya Iphone-modellerna kostar många tusenlappar mer än de amerikanska modellerna.

Rubriken på denna krönika skulle först vara något i stil med ”bästa mellanåret någonsin” men det skrotade jag snabbt när de svenska priserna dök upp. På flera sätt är det här det bästa S-året någonsin. Uppdateringarna är ganska milda, men vi får mer och bättre av allt i Iphone XS jämfört med Iphone X. I Iphone XR får vi de bästa delarna av Iphone XS, men i en något billigare förpackning.

apple, apple iphones, new iphones, apple iphone xs review, apple iphone XS


Allt vändes dock på ända när vi fick tag på de svenska priserna. Iphone XS kostar från häpnadsväckande 12 795 kronor i Sverige. Det är 1 300 kronor mer än vad Iphone X kostade förra året, och redan då hade vi svårt att svälja de höga priserna.

De svenska Iphone-priserna är chockartade, aggressiva – ja närmast stötande.

Extra anmärkningsvärt blir det när de svenska priserna jämförs med de amerikanska. I USA har priserna nämligen inte gått upp alls. Iphone XS kostar där lika mycket som Iphone X – 999 dollar. Iphone XS Max kostar 100 dollar ytterligare, brukligt för ”Plus”-modellerna.

Apple verkar alltså använda sig av en helt påhittad dollarkurs när man översatte priserna till den svenska marknaden. Visst, de är inte helt jämförbara då moms inte är inkluderat i USA. Men det kan inte förklara hela den svenska ”extraskatten” vi får betala.

apple iPhone Xs, iPhone Xs leaks, iPhone Xs launch date, apple event 2018


I skrivande stund motsvarar 999 dollar 9 120 kronor. I Sverige får vi alltså betala 3 675 kronor extra – 40 procent mer – än amerikanarna för att lägga vantarna på en Iphone XS. För toppmodellen Iphone XS Max 512 GB får vi betala hela 5 000 kronor mer i Sverige, också det en ökning med 40 procent.

Den som hade hoppats på lägre priser lär alltså bli besviken. I år har Apple inte bara behållt sina redan höga priser, utan höjt dem ytterligare. Det gamla begreppet ”Apple-skatt” blir plötsligt intressant igen, men den här gången gäller den bara utanför USA.

Is Apple really naming its next phones iPhone Xr and iPhone Xs Max?


Apple har redan med Iphone X vant oss med höga Iphone-priser – och vi konsumenter köper dem ändå. Iphone X är en av världens mest sålda telefoner, och en bästsäljare hos Apple. Men att Iphone XS nu är ännu dyrare (i Sverige!) känns närmast som en käftsmäll.

Nu har vi i alla fall hittat något annat att prata om än de väldigt märkliga namnen.