SD får ingen ursäkt av SVT – hotar bojkotta valvakan - Stockholm Alex

Latest

2018/09/08

SD får ingen ursäkt av SVT – hotar bojkotta valvakan

SVT står fast vid sitt avståndstagande från Jimmie Åkessons uttalande – och SD hotar nu att bojkotta kanalens valvaka.

Sverigedemokraternas partiledning deltar i en telefonkonferens klockan 18 i kväll för att fatta beslut om eventuell bojkott av SVT:s valvaka i morgon, uppger presschefen Henrik Vinge för Expressen.

Fram tills dess vägrar Jimmie Åkesson att ge intervjuer till SVT.

– Vi tycker att det är rätt beslut att markera mot det här uttalandet, säger Anne Lagercrantz, divisionschef för SVT Nyheter.


Efter partiledardebatten i går tog SVT avstånd från ett uttalande från Jimmie Åkesson (SD) i debatten om invandrare och jobb.


Uttalandet gjorde Annie Lööf rasande – sedan tog SVT avstånd.


– Vi måste ställa oss frågan: Varför är det så svårt för de här människorna att få jobb? Jo det är för att de inte är svenskar. De passar inte in i Sverige och då är det svårt att få jobb, sa Jimmie Åkesson.

– Han pekade ut invandrare som en grupp som inte kan bli svenskar, och det var det som vi tog avstånd från, säger Eva Landahl, ansvarig utgivare för SVT:s valprogram.

Efter intervjun har Eva Landahl hört av sig och beklagat att hon sa fel. Det hon egentligen menade var att Jimmie Åkesson ”pekade ut invandrare som en grupp som inte är svenskar”.

Uttalandet och avståndstagandet har väckt kraftig uppståndelse. Under lördagsförmiddagen träffades SVT och Sverigedemokraterna i TV-huset för ett möte.

SD:s presschef Henrik Vinge talade efteråt med det samlade pressuppbådet och sa att det varit ett konstruktivt möte där de talat om

– SVT medgav att det hade varit ett svårt beslut, det gick fort i direktsändning och man hade landat i det här och man vill se det prövat nu. Så man valde att inte be om ursäkt, säger Henrik Vinge SD:s presschef.

Senare kom beskedet att SD:s partiledning sammanträder i en telefonkonferens klockan 18 i kväll för att fatta beslut om eventuell medverkan i SVT:s valvaka.

Jimmie Åkessons stabschef Mikael Eriksson meddelar samtidigt att partiledaren inte ger några intervjuer till Sveriges television förrän partiledningen diskuterat saken.

SD kan bojkotta SVT:s valvaka

Han sa att partiet inte är nöjda med det besked man fick från SVT, och att de nu överväger att bojkotta SVT:s valvaka.

– Vi kommer anmäla det till Granskningsnämnden för att få det prövat. Vi har också sagt att vi kommer att behöva fatta ett beslut kring hur vi ska göra med övrig samverkan med SVT under valveckan, alltså om vi ska närvara vid valvakan till exempel. Jag kommer ta kontakt med Jimmie Åkesson och delge honom vad vi sagt på mötet. Sen kommer partiledningen ta ett beslut.

Henrik Vinge säger till Expressen TV att han under mötet uppfattade SVT som mycket självkritiska.

– Jag upplever det som att man förstår att man förmodligen kommer förlora i en granskning. Det tror jag att de har rätt i.

I en kommentar skriver SVT:s vd Hanna Stjärne att hon står bakom den ansvarige utgivarens beslut.

SVT: Rätt beslut att markera

Anne Lagercrantz, divisionschef för SVT Nyheter, säger också hon att det var rätt beslut att ta.

– Vi tycker att det är rätt beslut att markera mot det här uttalandet. Vi välkomnar en prövning av Granskningsnämnden, säger Anne Lagercrantz.
– Vi bekräftar att det här är ett svårt beslut att fatta, det finns inte jättemycket praxis på det här området. Vi försöker efter bästa förmåga tillämpa ett regelverk som säger att vi ska ta avstånd från grova generaliseringar av den här typen. Sedan är det så klart upp till Granskningsnämnden att avgöra om det är rätt eller fel, säger Anne Lagercrantz.

Blev inte uttalandet ordentligt bemött i debatten?

– Nej, det var vår bedömning i kontrollrummet.

Ansvarig utgivare Eva Landahl tar starkt avstånd från att SD skulle behandlas annorlunda än andra partier.

– SD behandlas på samma sätt som alla andra riksdagspartier. De har haft samma förutsättningar som alla andra att föra fram sina argument.

Hon säger också att det inte var något lätt beslut att fatta.

– Jag tycker aldrig att sådana här beslut är solklara. Det är alltid svåra avvägningar under ganska stor stress där man har andra saker att ta hänsyn till också, som replikrätt och tid i sändning som varje partiledare ska ha, säger Eva Landahl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar