Asus Zenfone Max Pro M2: Lite bättre på allt – och lite dyrare - Stockholm Alex

Latest

2019/02/07

Asus Zenfone Max Pro M2: Lite bättre på allt – och lite dyrare

Asus Zenfone Max Pro M2: Lite bättre på allt – och lite dyrare

Zenfone Max Pro M2 är snabbare, lättare, och har massor av extra minne. Framförallt har Asus senaste mobil samma enorma batteri som förr.


https://stockholmalex.blogspot.com/2019/02/asus-zenfone-max-pro-m2-lite-battre-pa.html


Testad produkt: Asus Zenfone Max Pro M2

I höstas testade vi lågprismobilen Asus Zenfone Max Pro M1. Den släpptes i september och kostade då precis under 3 000 kronor, men hade sjunkit ytterligare i pris vid vårt test. Det som gjorde den unik var dess extra stora batteri på hela 5 000 mAh och att den inte hade Asus vanliga tungrodda Zen UI-gränssnitt, utan rent Android med minimalt med egna anpassningar.

Redan nu kommer Asus med en uppföljare, med samma namn fast M2 på slutet. Den har de egenskaper vi gillade med M1, men har fått uppgraderingar på flera punkter. Den har blivit aningen mindre i måtten och lättare än föregångaren, men tack vare flärp-design på skärmen sträcker den ut sig över större del av framsidan. Skärmen är därför på 6,2 tum istället för 6 tum.

Fliken i ovankant är relativt liten, trots att den inte bara innehåller kamera utan också en led-blixt. Högtalaren för samtal har flyttat upp i marginalen mellan glas och telefonens metallram. Den har en aningen tunn ton men bra volym och fungerar utan större anmärkning.

Behåller jättebatteriet

Zenfone Max Pro M2 har fortfarande kvar samma enorma batteri. Det är faktiskt riktigt imponerande att den inte är tyngre än den är. En bidragande orsak kan vara att det är mer plast och mindre metall i chassit.

Baksidan är i blank svart plast med svagt blått skimmer som gör ett bra jobb med att imitera de böjda glasytorna som de flesta flaggskeppsmobiler just nu har. Men det känns tydligt att det är plast när vi greppar luren. Baksidan matchas av en blank rundad metallram som övergår i plant Gorilla Glass 6 framtill.

Överlag är Zenfone Max Pro M2 bekväm att greppa, även om den precis som föregångaren är relativt bred och inte direkt passar för för små händer. Den blir också blir väldigt snabbt fläckig av fingeravtryck. Det kan därför rekommenderas att du använder det skyddande fodral som medföljer.

 Skärmen är en ips-panel på 1 080p, och med övertygande 450 cd/m2 i ljusstyrka. Vi får rena och klara färger, men lite blek svärta även på normal ljusstyrka. För prisklassen är det definitivt en bra bildskärm. I botten hittar vi en monohögtalare med klart ljud och bra volym, men utan egentlig bas, och vass ton på hög volym. Ljudet i hörlurar är klart bättre. Inte så bra som i dyrare Asus-lurar, vilka hör till de bästa på marknaden, men över medel för prisklassen.
Snabbare och rymligare

Hårdvarumässigt är Zenfone Max Pro M2 en påtaglig uppgradering, med snabbare processor och grafik i Snapdragon 660. M1 var även den snabb för sin prisklass, men det här är ett steg närmare vad vi skulle kalla för en mellanklassmobil. Speciellt tack vare att den också fått dubbelt så mycket ramminne och lagringsplats, 6 GB och 64 GB i M1 mot 3 GB och 32 GB här. Den har också precis som förr stöd för riktigt stort mikro-sd-kort på upp till hela 2 TB.

När det gäller uppkopplingen ser inget ut att ha ändrats på pappret. Det är Wifi 4 (802.11n) för nätverksuppkoppling, men Asus verkar ha lyckats bättre med mottagningen än i M1 – och nedladdning av appar och stora filer går snabbare. Mobiluppkopplingen är duglig för vardagsanvändning, men inte enormt snabb. Vi får också stöd för dubbla sim-kort.

 Zenfone Max Pro M2 kör som sagt en avskalat ren Android-installation. Eller nästan. Facebook, Messenger och Instagram är av någon anledning förinstallerade. Som om vi var inkapabla att gå in i Google Play och hämta dem själva. Vi får också tre appar från Asus själva: en fm-radioapp, en kalkylator och en ljudinspelare.

https://stockholmalex.blogspot.com/2019/02/asus-zenfone-max-pro-m2-lite-battre-pa.html


Kameraappen är också Asus egna. Det är inte den ai-späckade appen vi har fått se i Asus flaggskepp, utan en mer avskalad version som passar bättre i enklare lurar. Den ger oss en handfull extra funktioner, som skönhetsläge till selfies som slätar ut rynkorna, och ett pro-läge med manuell kontroll på det mesta. Både där och i vanliga auto-läget får vi snygga utomhusbilder. I dunklare ljus inomhus får vi dock foton som drar lite åt röda toner. Där blir också bilden brusig.

Ett porträttläge som utnyttjar den extra femmegapixelkameran baktill ger godkänd bokeh-effekt på både porträtt och andra bilder. Det verkar dock vara allt den används till. Vi får ingen vidare zoomfunktion i kameran, och undviker helst dess blygsamma digitalzoom helt.

 Även med selfiekameran framtill, som gått från 8 till 13 megapixel går det att få suddig bakgrund som för det mesta blir bra. Nackdelen är att skärpedjupet då inte är möjligt att justera, utan bokeh går enbart att slå av och på.

Givetvis är det batteritiden som är den unika saken med Zenfone Max Pro M2, och trots kraftfullare processor och större skärm får vi faktiskt ännu mer batteritid ur den än föregångaren. Vi strömmar 14,5 timmar högupplöst Youtube-video från den utan att behöva ladda, och dämpar vi skärmen kan vi använda den för till exempel surf och mejl betydligt längre än så.

Omdöme

Förutom en lite plastigare känsla i greppet är Zenfone Max Pro M2 en påtaglig uppgradering av en redan imponerande budget-telefon. Men med en ny lite högre prislapp konkurrerar den med högklassiga telefoner som Xiaomi Mi A2, Nokia 7.1 och Huawei P Smart. Då är det tur att den har sitt trumkort: Jättebatteriet.
Fakta Asus Zenfone Max Pro M2

Testad: Januari 2019
Tillverkare: Asus
Systemkrets: Snapdragon 660
Processor: 4st Kryo 260 Gold 2,2 GHz, 4st Kryo 260 Silver 1,84 GHz
Grafik: Adreno 512
Minne: 6 GB
Lagring: 64 GB, plats för mikro sd upp till 2 TB
Bildskärm: 6,2 tum ips, 1080x2280 bildpunkter
Kameror: 12 + 5 megapixel med led bak, 13 megapixel med led fram
Anslutningar: Mikro usb 2.0, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 4/5), 802.11b/g/n, bluetooth 5.0, a-gps, nfc
Operativsystem: Android 8.1
Övrigt: Stöd för dubbla sim (standby), fingeravtrycksläsare
Batteri: 5 000 mAh, 14h 35min webbvideo (wifi), 18h 30min blandad användning (4g), ca 32h samtal (3g)
Storlek: 15,8 x 7,55 x 0,85 cm
Vikt: 175 gram

https://stockholmalex.blogspot.com/2019/02/asus-zenfone-max-pro-m2-lite-battre-pa.html


Prestanda

Antutu Benchmark: 130 519 poäng
Geekbench 4: 5 466 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 23 225 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 1 229 poäng