Stora regionala skillnader i hjärtsjukvården - Stockholm Alex

Latest

2019/02/14

Stora regionala skillnader i hjärtsjukvården

Stora regionala skillnader i hjärtsjukvården

Det är alltför stora skillnader när det gäller hjärtsjukvård mellan olika delar av landet, enligt Hjärt-lungfonden, som granskat sammanställningen av kvalitetsregistret Swedeheart.




Behandling av kranskärlsförträngning är ett exempel.

Data om hjärtsjukvården i Sverige sammanställs i ett kvalitetsregister, Swedeheart, och nu har Hjärt-lungfonden granskat årsrapporten från 2018. Det visar sig att behandlingsmetoderna skiljer sig åt alltför mycket i olika delar av landet, enligt Hjärt-lungfonden.

Ett exempel är kranskärlsförträngning, som runt 190 000 svenskar lider av. Där varierar tillgången till de senaste behandlingsmetoderna alldeles för mycket, enligt Hjärt-lungfonden.
”Den senaste kunskapen används inte alltid fullt ut”

”Svensk forskning resulterar ständigt i nya, förbättrade behandlingsmetoder. Tyvärr är kranskärlsförträngning ett av flera exempel på att den senaste kunskapen inte alltid används fullt ut i vården”, skriver Tomas Jernberg, hjärtläkare och ordförande för Swedeheart i ett pressmeddelande.



Väntetiderna för hjärtkirurgi skiljer sig också alldeles för mycket, enligt fonden.

”Under det senaste decenniet har dödligheten i hjärtinfarkt halverats i Sverige, till stor del tack vare nya forskningsframsteg. Självklart bör alla få ta del av de framstegen, oberoende av var de bor”, skriver Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-lungfonden i pressmeddelandet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar