Anne Swärd in i Akademien - Stockholm Alex

Latest

2019/03/29

Anne Swärd in i Akademien

Anne Swärd in i Akademien

Ellen Mattson och Anne Swärd väljs in i Svenska Akademien, meddelar Akademien i ett pressmeddelande. Dagens besked innebär att institutionen nu har 17 ledamöter. Bara en stol återstår att fylla.

- Vi tycker att vi behöver bredda vår kompetens vad gäller prosan. Vi har tidigare valt in två väldigt fina lyriker. Men vi behöver också titta lite närmare på prosakonstnärer och nu har vi valt in två väldigt fina prosaister, säger Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson till TT.


Ellen Mattson får stol 9 i Svenska Akademien och Anne Swärd väljs in på stol 13.


Svenska Akademien har utsatts för hård kritik för den mycket ojämna könsbalansen i församlingen. Före dagens inval fanns det bara tre kvinnor i institutionen: Kristina Lugn, Jila Mossaed och Tua Forsström.

I och med dagens inval har antalet kvinnor i Svenska Akademien stigit till fem. Men är det självklart att också den sista tomma stolen besätts med en kvinna? Anders Olsson ger inget klart besked.

- Vi får se, vi har en vakans kvar här nu och ska försöka bredda oss ytterligare med tiden, svarar han.

Vilka är de nya ledamöterna? Ellen Mattson, född 1962, är bosatt i Ljungskile i Bohuslän och har främst gjort sig känd för sina psykologiskt insiktsfulla romaner. Hon har fått många priser för sina böcker, bland annat De Nios Vinterpris, Selma Lagerlöfs litteraturpris och så sent som för några veckor sedan Gerard Bonniers pris, som delas ut av just Svenska Akademien.

- Förutom sitt väldigt fina och gedigna författarskap så är hon också en viktig läsare. Hon har skrivit rätt mycket kritik och arbetat som lektör för förlag. Hon är en rutinerad bedömare av litteratur och det behöver vi i vårt kommittéarbete, säger Anders Olsson.

När Ellen Mattson fick frågan blev hon väldigt glad samtidigt som hon drabbades av lätt panik, berättar hon för TT.

- Det är nog likadant för alla som får frågan. Man undrar hur det ska gå. Ska jag klara av det? Hur ska jag kunna kombinera det med mitt skrivande? säger hon.

- Men jag tänker så här: Om man får en så pass unik möjlighet så vore det väldigt trist att säga nej. Det vore oäventyrligt att bara fortsätta på samma gamla sätt, fortsätter Ellen Mattson.

"Gudabenånad berättare"

Anne Swärd, född 1969 och bosatt utanför Ystad, debuterade 2003 med "Polarsommar" för vilken hon nominerades till Augustpriset. Även Swärd är känd för sina romaner, varav den senaste, "Vera", fick GP:s kritiker att beskriva författaren som "en gudabenånad berättare och en epiker av stora europeiska mått".

- Anne Swärd skriver en intensiv prosa om mänskliga relationer. Hon är också en etablerad diktare, välkänd för de flesta. Hon är även en mycket god läsare och vi tror att hon kan bidra med mycket i kommittéarbetet, säger Olsson.

Anne Swärd blev både förvånad och stimulerad av frågan, berättar hon för TT.

- Det var ett par minuters chock, sedan kände jag att det här är väldigt spännande. Jag känner mig ganska cool, det kanske är för att jag är chockad och inte har insett vad det är som krävs av en ännu, säger hon.

Vill lyfta översättningar

Det är författare Anne Swärd identifierar sig som, hon har ingen akademisk bakgrund. Hon tror också att Akademien har uppfattat hennes passion för litteraturen och litteraturens betydelse i samhället. Hon ser det också som en demokratisk fråga att vi får tillgång till litteratur från hela världen _ och att den också når de unga.

Ellen Mattson och Anne Swärd. Kristin Lidell/Henric Tiselius. / Albert Bonniers förlag. Krisen inom Svenska Akademien


- Det är i litteraturen vi lär oss förstå den andra. Det är ett otroligt kulturutbyte som sker där. I den här tiden då det är så mycket fördomar och rädsla för den andra och det främmande blir litteraturen ännu viktigare, ihop med de andra kulturuttrycken.

TT: Var du rädd för att kliva in i Akademien efter det senaste årets kaos?

- Nej, inte alls. Jag kanske är en kamikazemänniska men jag tycker tvärtom att det känns så otroligt meningsfullt. Och det finns så fina indikationer på att det har skett ett förändringsarbete och att det är långsiktigt. Jag känner stort förtroende för det och om inte annat är det en stor utmaning.

Ellen Mattson får stol 9 och efterträder Jayne Svenungsson. Anne Swärd efterträder Sara Stridsberg på stol 13. De tar sitt inträde i Akademien på högtidssammankomsten i december.

 Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.
Anne Swärd in i Akademien - Kristianstadsbladet
article/anne-sward-in-i-akademien/
för 7 timmar sedan - Ellen Mattson och Anne Swärd väljs in i Svenska Akademien, meddelar Akademien i ett pressmeddelande. Dagens besked innebär att ...
Anne Swärd i intervju om sin nya roll i Svenska Akademien - DN
anne-sward-jag-tror-inte-att-svenska-akademien-forstatt-hur-radikal...
för 6 timmar sedan - Författaren Anne Swärd blir ny ledamot i Svenska Akademien: hon efterträder Sara Stridsberg på stol nummer 13.

Ellen Mattson och Anne Swärd nya i Svenska Akademien - DN
anne-sward-och-ellen-mattson-blir-nya-ledamoter-i-svenska-akade...
för 8 timmar sedan - Författarna Anne Swärd och Ellen Mattson blir nya ledamöter i Svenska Akademien, meddelar institutionen i ett pressmeddelande. – Vi ville ha ...
Nya ledamöter i Svenska Akademien: Ellen Mattson och Anne Swärd ...
aftonbladet/nyheter/a/GGxe2V/nya-ledamoter-i-svenska-akademien
för 7 timmar sedan - Författarna Ellen Mattson, 56, och Anne Swärd, 50, väljs in som nya ledamöter i Svenska Akademien, enligt ett pressmeddelande.

Ellen Mattson och Anne Swärd väljs in i Svenska Akademien ...
aftonbladet/kultur/a/jd0gew/tva-forsiktiga-val
för 6 timmar sedan - Naturligtvis är det svårt att veta exakt vilka bevekelsegrunder och motiv som ligger bakom invalen i Svenska Akademien, nu såväl som tidigare.
Anne Swärd från Skåne invald i Svenska Akademien - Expressen
expressen/kvallsposten/hon-blir-ny-ledamot-i-svenska-akademien/
för 7 timmar sedan - Svenska Akademien har valt in Anne Swärd från Skåne.
Svenska Akademiens nya ledamöter: Mattson och Swärd | SvD
svd/mattson-och-sward-valjs-in-i-akademien

Bara en stol återstår att fylla – Svenska Akademien har nu 17 ledamöter. Det meddelar institutionen i ett ... De två som väljs in är Ellen Mattson och Anne Swärd.
Anne Swärd: ”På ett sätt är det inte min grej att sitta i Akademien” - HD
hd/2019-03-29/anne-sward-pa-ett-satt-ar-det-inte-min-grej-att-sitta-i
för 6 timmar sedan - Under fredagen meddelade Svenska Akademien att två nya ledamöter har valts in i den skandalomsusade kulturinstitutionen: Författarna Anne ...
Ellen Mattson och Anne Swärd väljs in i Akademien | SVT Nyheter
svt/kultur/mattson-och-sward-valjs-in-i-akademien
för 8 timmar sedan - Under torsdagens sammankomst utsågs två nya ledamöter i Svenska Akademien: Ellen Mattson och Anne Swärd. De efterträder Jayne ...

Ellen Mattson och Anne Swärd blir nya ledamöter i Svenska Akademien
boktugg/.../ellen-mattson-och-anne-sward-blir-nya-ledamoter-i-svensk...
för 7 timmar sedan - Vid sin sammankomst igår beslöt Svenska Akademien att till nya ledamöter utse Ellen Mattson, som efterträder Jayne Svenungsson på stol 9, ...
Anne Swärd: ”På ett sätt är det inte min grej att sitta i Akademien ...
sydsvenskan/2019.../anne-sward-pa-ett-satt-ar-det-inte-min-grej-att-sitta-i
för 6 timmar sedan - Sydsvenskans tidigare skribent, Anne Swärd, har valts in i Svenska Akademien. Författaren, som är bosatt utanför Ystad, blev chockad när hon ...
Anne Swärd: ”Jag känner mig ganska cool” - Omni
omni/anne-sward-jag-kanner-mig-ganska-cool/a/0npbA0

för 7 timmar sedan - Anne Swärd efterträder Sara Stridsberg på stol 13. Även författaren Ellen Mattson blir ny ledamot i Akademien. Hon får stol 9 och efterträder ...
Skånsk författare invald i Svenska akademien: "Känner mig ganska cool"
lokaltidningen/.../-Skånsk-författare-invald-i-Svenska-akademien-Känner-mi...
för 7 timmar sedan - Österlenförfattaren Anne Swärd har valts in som ledamot i Svenska Akademien. Hon efterträder Sara Stridsberg på stol 13. Av. Andreas Holm.
Anne Swärd om att väljas in i Svenska Akademien - Expressen
nyheter-sverige.ga/tv/nyheter/anne-sward-det-kanns-extra-meningsfullt/

Författaren Anne Swärd väljs in i Svenska Akademien. 29 Mars 2019. Nyheter. Här misshandlas polismannen – huvudet dunkas i stengolvet · Storbrand rasar i ...
Längre intervju med Anne Swärd – ny i Svenska Akademien - P4 ...
sverigesradio/sida/artikel.aspx?programid=101&artikel=7188864
Författaren Anne Swärd, bosatt utanför Ystad, med böcker som Polarsommar, Kvicksand och Till sista andetaget väljs tillsammans Ellen Mattson in i Svenska ...
Mattson och Swärd väljs in i Akademien - vt
vt/kultur-noje/mattson-och-sward-valjs-in-i-akademien-om5936912.aspx
för 7 timmar sedan - AKADEMIKRISEN Akademikrisen Ellen Mattson och Anne Swärd väljs in i Svenska Akademien, meddelar Akademien i ett pressmeddelande.

Anne Swärd debuterade som romanförfattare 2003 med Polarsommar (Wahlström ... Den 28 mars 2019 valdes hon in i Svenska Akademien på stol 13.
Anne Swärd och Ellen Mattson invalda i Svenska Akademien
hbl.fi/artikel/anne-sward-och-ellen-mattson-invalda-i-svenska-akademien/
för 8 timmar sedan - Författarna och valts in som nya ledamöter i Svenska Akademien, enligt ett pressmeddelande.
Mattson och Swärd väljs in i Svenska Akademien - ƒPlus
fplus/mattson-och-sward-valjs-in-i-svenska-akademien/a/P9dEBp

för 7 timmar sedan - Författarna Ellen Mattson och Anne Swärd väljs in i Svenska Akademien, meddelar Svenska Akademien i ett pressmeddelande, skriver TT.
Swärd och Mattson väljs in i Svenska Akademien - ƒPlus
fplus/sward-och-mattson-valjs-in-i-svenska-akademien/a/P9dEBp
för 7 timmar sedan - Författarna Ellen Mattson och Anne Swärd väljs in i Svenska Akademien, meddelar Svenska Akademien i ett pressmeddelande, skriver TT.
Två nya ledamöter i Svenska Akademien | Kultur och nöje - Svenska Yle
svenska.yle.fi › Kultur och nöje

för 6 timmar sedan - Författarna Anne Swärd och Ellen Mattson har valts in som nya ledamöter i Svenska Akademien. I och med valet återstår bara en tom stol i ...
Blivande akademiledamoten Anne Swärds läslista - Vi Läser - För dig ...
vilaser/nya-akademiledamoten-anne-sward/
Ute efter nya författare att förälska dig i, upptäcka eller hitta tillbaka till? Varför inte inspireras av den blivande akademiledamoten Anne Swärd? Författarna Ellen ...
Anne Swärd: "Jag är en kamikazemänniska" - Vimmerby Tidning
vimmerbytidning/.../anne-sward-jag-ar-en-kamikazemanniska-om59373...
för 5 timmar sedan - För en gångs skull har man en konkurrensfördel i att vara en kvinna, i det här fallet", säger Anne Swärd, nyinvald ledamot i Svenska Akademien ...
Recension av Anne Swärds senaste roman: Vera – Just nu – Just här
justnujusthar./2019/03/29/recension-av-anne-swards-senaste-roman-vera/

för 7 timmar sedan - Alldeles nyss fick vi veta att Anne Swärd blir ny ledamot i Svenska Akademien. I september 2017 läste jag hennes då helt nyutkomna roman, ...
Ny ledamot i Svenska Akademien utbildad på Konstfack - Konstfack
konstfack/.../Ny-ledamot-i-Svenska-Akademien-utbildad-pa-Konstfack...
för 1 timme sedan - Författaren Anne Swärd, som gick ut bildpedagogikutbildning 1993 på Konstfack, är ny ledamot i Svenska Akademien. Hon efterträder Sara ...
Författarna Ellen Mattson och Anne Swärd... - Svenska Dagbladet ...
facebook./svenskadagbladet/posts/10155925037111174

Författarna Ellen Mattson och Anne Swärd väljs in i Akademien, som nu har 17 ledamöter. Bara en stol återstår att fylla.
Weyler förlag - Anne Swärd prisas!
svanteweylerbokforlag/nyheter/id=21
Anne Swärd prisas! 28 februari 2012. Anne Swärd har tilldelats Ilona Kohrtz stipendium för åren 2012-2013. Stipendiet delas ut av Svenska Akademien och ...
Anne Swärd: "Jag är en kamikazemänniska" - Blekinge Läns Tidning
blt/tt-feature/anne-sward-jag-ar-en-kamikazemanniska/
för 5 timmar sedan - Hon har kallats en epiker av europeiska mått. Nyinvalda akademiledamoten Anne Swärd brinner för både skrivandet och den översatta ...

Nya ledamöter i Svenska Akademien | Svenska Akademien
svenskaakademien/press/nya-ledamoter-i-svenska-akademien-1
för 8 timmar sedan - Vid sin sammankomst igår beslöt Svenska Akademien att till nya ledamöter utse ... Anne Swärd är författare, född 1969, och bosatt i Ystad.
Ingen stjärnglans i nya inval - Piteå-Tidningen
pt/noje-kultur/ingen-stjarnglans-i-nya-inval-11172707.aspx
AKADEMIKRISEN Akademikrisen Vissa hyllar Akademiens nya ledamöter Ellen Mattson och Anne Swärd, andra är mer kritiska.I fråga om glans är det ett steg ...
Svenska Akademien väljer nya ledamöter – "Ett steg tillbaka ...
vasabladet.fi/Artikel/Visa/278966

för 4 dagar sedan - Så beskriver DN:s kulturchef valet av Ellen Mattson och Anne Swärd som ... Så i fråga om glans är det ett steg tillbaka för Svenska Akademien, ...
FLASH:Två nya akademiledamöter - Sydöstran
sydostran/tt-feature/flashtva-nya-akademiledamoter/
för 8 timmar sedan - Författarna Anne Swärd och Ellen Mattson har valts in som nya ledamöter i Svenska Akademien, enligt ett pressmeddelande.(TT)
Anne Swärd - Albert Bonniers Förlag
albertbonniersforlag/forfattare/9799/anne-sward/
Anne Swärd, född 1969, debuterade 2003 med Polarsommar för vilken hon nominerades till Augustpriset, för uppföljaren Kvicksand (2006) erhöll hon Mare ...
Anne Swärd - Böcker | Bokus bokhandel
bokus./cgi-bin/product_search.cgi?authors=Anne%20Swärd

Köp böcker av Anne Swärd: Socialt arbete : en grundbok; Forskningsmetodik för socialvetare; Vera m.fl.
Anne Swärd is trending topic on Twitter in Sweden - Trending Topics ...
trending-topics.co/search.php?g=se&u=Anne+Swärd
Författarna Ellen Mattson och Anne Swärd väljs in i Svenska Akademien, som därmed har 5 kvinnliga medlemmar av 17 -… t.co/vi6FY4XD7n By hblwebb.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar