När Poppe gästspelade i Göteborg - Stockholm Alex

Latest

2020/02/14

När Poppe gästspelade i Göteborg

I början av 1960-talet gjorde Nils Poppe ett bejublat gästspel på Folkteatern i Göteborg som "Den tappre soldaten Svejk". Varje dag tittade han in till kassörskorna i biljettkontoret för att höra hur biljettförsäljningen gick. Folk stod i kö och köpte biljetter tre veckor i förväg. 
Poppe sken som en sol och kom med tårta till personalen. Ibland satte han sig själv i kassan och sålde biljetter och skojade med kunderna. 
Under föreställningarna stod personalen i kulisserna för att höra vad Nils Poppe skulle hitta på för nya hyss. Han var fenomenal på att spåna och lägga till repliker som inte hörde till manuset. Både publik och personal hade hjärtans roligt. 
Gästspelet med "Den tappre soldaten Svejk" förlängdes gång på gång och det var med sorg i hjärtat som dåvarande teaterchefen till sist av repertoarskäl tvingades lägga ner pjäsen. Detta var Folkteaterns dittills största kassasuccé. 
Om föreställningen skrev Svenska Dagbladets recensent: "Med ett obändigt spelhumör och en obetalbar mimik håller också Poppe publikens skrattmuskler i livlig verksamhet."


Läs också:
"Lorden från gränden", Fredriksdalsteatern 1970
"Kääärlek", Lilla Teatern 1965

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar