Wilma Anderssons : Larmen om ex-pojkvännen – kvällen då Wilma mördades - Stockholm Alex

Latest

2020/05/26

Wilma Anderssons : Larmen om ex-pojkvännen – kvällen då Wilma mördades

Larmen om ex-pojkvännen – kvällen då Wilma mördades

Redan samma kväll som Wilma misstänks ha mördats får polisen larm från flera olika personer om den åtalade ex-pojkvännens beteende.

Polisen påträffar honom lerig och lättklädd längs E6:an – och skjutsar honom hem.

– Jag reflekterade över att han var väldigt tunt klädd, säger senare en av poliserna om mötet.

Under tisdagen inleds rättegången mot 17-åriga Wilma Anderssons 23-årige ex-pojkvän som är åtalad för mord och brott mot griftefriden. Själv nekar 23-åringen till brott medan åklagaren hävdar att han bragt Wilma om livet i sin lägenhet och därefter styckat kroppen. Enbart hennes huvud har hittats och det i en väska i lägenheten, först nio dagar efter att ex-pojkvännen greps.



Övriga kroppsdelar har ännu inte hittats, trots omfattande sökningar.

Under utredningens gång har polisen arbetat med att kartlägga ex-pojkvännens aktiviteter och man har förbryllats över en resa 23-åringen gjorde samma kväll som Wilma Andersson misstänks ha mördats, den 14 november förra året.

Med hjälp av Wilmas bankomatkort köpte han en tågbiljett från Uddevalla till Göteborg klockan 19.07 och tågvärden ska senare berätta för polisen att hon reagerade på att han inte hade telefonen framme:

– Det har alla mellan 15 och 40 år som åker på tåget, säger hon senare i polisförhör.

Men ex-pojkvännen åker inte till Göteborg, utan han hoppar av i Ljungskile.

Larm om mörklädd person
Enligt platstjänsterna på hans mobiltelefon är han i Ljungskile till klockan 20.53 – innan han börjar gå längs E6:an norrut.

Under vandringen larmar flera bilister polisen om att en mörkklädd person promenerar längs väggrenen och riskerar att bli påkörd.

– Det såg ut som han bara hade nått nästan tunnare underställ eller nånting på sig, det såg inte ut som han hade någon stor tjock jacka. Sedan var det svårt att se för det var så himla mörkt där, säger en bilist som ringer polisen.

När polisen senare plockar upp 23-åringen längs vägen är han lerig på sin tröja och tunt klädd, trots att det är i mitten av november. Enligt en av poliserna som plockar upp honom säger han att det beror på att han hamnat i slagsmål inne i Uddevalla.

– Vi frågade killen varför han var så lerig på tröjan och han sa att det kom ifrån när han hamnade på backen i Uddevalla i samband med bråket. Han var ju inte hellerig framme på tröjan men hade en del lerstänk, säger polismannen senare.



”Tyckte att jag såg henne”
Vid den här tidpunkten är Wilma inte anmäld som försvunnen och man vet ännu inte att hon kommer att hittas död. Istället kör poliserna hem 23-åringen till den nu förmodade brottsplatsen.

I flera polisförhör vägrar den misstänkte 23-åringen kommentera varför han åkte tåg och senare vandrade i mörkret längs vägen. Först i det sista förhöret ger han en förklaring. Han påstår sig då ha åkt till Göteborg för att han trodde att Wilma kunde ha åkt dit – och att han sedan trodde sig se henne i Ljungskile.

– Jag gick av i Ljungskile för när jag kollade ut på plattformen tyckte jag att jag såg henne, likadan kappa. Så då tänkte jag, så jag gick av i Ljungskile istället för det var någon som liknade henne och så visade det sig inte var hon, säger ex-pojkvännen.


Detta har hänt i Wilma-fallet:
► Söndag 17 november:

17-åriga Wilma anmäls försvunnen i centrala Uddevalla av sina anhöriga som försökt få kontakt med henne sedan torsdagen den 14 november.

► Måndag 18 november:

En stor sökinsats inleds kring Uddevalla. Samtidigt påträffas ett par skor och ett par glasögon i ett skogsparti några kilometer från den plats där Wilma senast sågs till.

► Tisdag 19 november:

Polisen beslutar att inleda en så kallad särskild händelse då mycket tyder på att Wilma utsatts för brott.

Ett område kring fyndplatsen spärras av och sökinsatsen utökas till området runt Ljungskile. Även en jacka likt Wilmas hittas vid en skogsstig.

Wilmas ex-pojkvän, en 22-årig man, grips och anhålls misstänkt för mord.

► Onsdag 20 november

Sökinsatsen inriktas mot området kring en sjö i närheten av Ljungskile.

► Fredagen 22 november

Ex-pojkvännen häktas på sannolika skäl misstänkt för mord. Han nekar till brott.

► Lördag 23 november

Hundratals personer fortsätter söka efter Wilma som fortfarande är spårlöst försvunnen.

► Söndag 24 november

Ytterligare en person anhålls. Det är en man i ex-pojkvännens närhet som misstänks för skyddande av brottsling. Han släpps senare samma kväll.

► Tisdag 26 november

Militär kopplas in och söker med röjdykare i Bäveån som går genom centrala Uddevalla.

► Fredag 29 november

Polisen uppger att man hittat en kroppsdel tillhörande Wilma, och som bekräftar att hon är död.

► Tisdag 3 december

Åklagaren begär en mindre sinnesundersökning av häktade ex-pojkvännen.

► Onsdag 4 december

Åklagaren uppger att misstankarna mot ex-pojkvännen stärkts, och att den troliga brottsplatsen är hans bostad.

► Fredag 6 december

En man och en kvinna med släktskap till ex-pojkvännen anhålls och begärs sedan häktade misstänkta för grovt skyddande av brottsling och brott mott griftefriden. Mannen är den person som tidigare suttit frihetsberövad för grovt skyddande av brottsling.

► Måndag 9 december

Mannen och kvinnan släpps efter häktningsförhandlingen då bevisen inte är tillräckliga.

► Måndag 23 december



Den mindre sinnesundersökningen visar att ex-pojkvännen kan ha lidit av en allvarlig psykisk störning vid tillfället för Wilmas försvinnande.

► Fredag 3 januari

Uddevalla tingsrätt bestämmer att ex-pojkvännen blir kvar i häktet, och omhäktas senare.

► Tisdag 21 april

Åklagaren meddelar att utredningen är klar.

► Måndag 11 maj

Kammaråklagare Jim Westerberg meddelar att han avser att åtala ex-pojkvännen för mord och brott mot griftefriden. Detta efter att omfattande utredningsåtgärder vidtagits i ärendet, däribland cirka 700 förhör.

► Onsdag 13 maj

Pojkvännen åtalas för mord och brott mot griftefriden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar