Strandhäll ryter ifrån efter tumultet: ”Provocerad” - Stockholm Alex

Latest

2020/06/04

Strandhäll ryter ifrån efter tumultet: ”Provocerad”

Strandhäll ryter ifrån efter tumultet: ”Provocerad”

Tusentals personer samlades på Sergels torg mitt under coronapandemin. Vid T-Centralen använde polisen pepparspray för att skingra de stora folkmassorna efter gårdagens demonstration.Nu ryter Annika Strandhäll (S) ifrån mot demonstranterna. – Det gör mig väldigt provocerad och förbannad, säger hon.

Tusentals personer samlades på Sergels torg mitt under coronapandemin.

Vid T-Centralen använde polisen pepparspray för att skingra de stora folkmassorna efter gårdagens demonstration.



Nu ryter Annika Strandhäll (S) ifrån mot demonstranterna.

– Det gör mig väldigt provocerad och förbannad, säger hon.

Tusentals personer tog sig till centrala Stockholm för en demonstration på Sergels torg under onsdagen.

Bakgrunden var protesterna som brutit i USA till följd av George Floyds död i samband med ett polisingripande.

Arrangören hade fått tillstånd att hålla en demonstration mellan klockan 18 och 20 med 50 deltagare.

Men när det stod klart att det rörde sig om betydligt fler än så försökte polisen upplösa folksamlingen.

Strandhäll ryter ifrån mot demonstranter
Vid T-Centralens tunnelbanespärrar uppstod oroligheter mellan polis och demonstranter. Rozalina Phébe Hermés, 21, blev vittne till när polisen använde tårgas mot demonstranter.

– De hade pepparsprej, sprejade och kastade omkull folk och slogs. Jag vet inte vad som hände innan det, har hon tidigare berättat.

En annan som blev vittne är S-riksdagsledamoten Annika Strandhäll, tidigare socialförsäkringsminister och socialminister, numera talesperson för Socialdemokraterna i jämställdhetsfrågor.

Hon ryter ifrån mot demonstranterna.

– Vi pratar om poliser som var i extremt numerärt underläge i relation till mängden demonstranter. De försökte skingra massorna på ett professionellt sätt men det möttes då med provokationer, säger Strandhäll och fortsätter:

– De hade mobilkameror upptryckt i ansiktet på poliserna för att man skulle kunna filma om man fick någon typ av reaktion, vilket de uppenbarligen har lyckats med.

”Det är faktiskt inte OK”
Annika Strandhäll har även uppmärksammat händelsen på Twitter där hon skriver att det ”poliserna utsattes för vid tunnelbanespärren var inte ok någonstans”.

– På något sätt måste man börja hantera situationen och skingra folk när du har folk som trycker på utifrån och inifrån när folk kommer med tunnelbanevagnar. Jag kan förstå den spända situationen som uppstod, säger hon.

Samtidigt som hon har förståelse för människors behov av att protestera så manar hon till ansvarstagande mot bakgrund av den pågående pandemin.

– Precis som i så många andra fall, där vi får hitta andra sätt att hantera vår frustration, så måste man göra det även i det här fallet, säger hon och fortsätter:

– Det är faktiskt inte OK. Vi pratar om en dödlig smitta där vi alla har ett ansvar att ta i den här situationen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar