internationella mansdagen : Idag uppmärksammas män och toaletter - Stockholm Alex

Latest

2017/11/20

internationella mansdagen : Idag uppmärksammas män och toaletter

Idag uppmärksammas män och toaletter

Den 19 november är världstoalettdagen och internationella mansdagen. Den sistnämnda har att göra med mäns hälsa, men vad handlar toalettdagen egentligen om?


internationella mansdagen : Idag uppmärksammas män och toaletter
Losa är ju inte helt nya nyheter män jag vill ändå uppmärksamma det bara för att det är en så bra grej! Jag var på bio igår och möttes då återigen av...


Ett vanligt förekommande skämt den 19 november är att internationella mansdagen inträffar på samma dag som internationella toalettdagen. Internationella mansdagen uppmärksammas i flera delar av världen av olika skäl, men fokus ligger främst på att främja mäns hälsa.

I Sverige uppmärksammas exempelvis prostatacancer genom ”Mustaschkampen”. I den anglofona delen av världen kallas detta movember.

Men vad är Världstoalettdagen för någonting ?

Det är Förenta Nationerna som genom sitt initiativ ”UN Water” ligger bakom Världstoalettdagen, som grundades 2001 av organisationen WTO, världstoalettorganisationen.

Idag är Världstoalettdagen den 19 november en officiell FN-dag som uppmärksammas i alla de 193 medlemsländerna.


internationella mansdagen : Idag uppmärksammas män och toaletter
                              Idag uppmärksammas män och toaletter-Sydsvenskan


Syftet är att belysa den globala sanitetskrisen. 4,5 miljarder människor saknas i dagsläget toalett i sitt hushåll. Enligt de mål för hållbar utveckling som FN beslutade om 2015 ingår målsättningen att se till att alla människor har tillgång till en hushållstoalett innan 2030. Världstoalettdagen är en del i marknadsföringen för det målet.

Sanitet är centralt för att få bukt med den extrema fattigdomen”, skriver de på sin hemsida.
Förresten, vad vet du om toaletter ? Gör vårt toalettest !

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar