valborg 2018: Därför firar svenskarna valborg 2018 - Stockholm Alex

Latest

2018/04/30

valborg 2018: Därför firar svenskarna valborg 2018

 Därför firar svenskarna valborg 2018

Valborgsmässofirandet har blivit en självklar tradition för en stor del av befolkningen.

Därför firar svenskarna valborg 2018                                                             Valborg at Skansen

Valborgsmässoafton infaller varje år den sista april och är en självklar tradition för de flesta. Så även 2018. Men varför firar man valborg?

Valborgsmässofirandet har sin början i Tyskland och kom till Sverige under medeltiden. Den tyska kvinnan Sankta Walpurgisar, en föreståndarinna för ett nunnekloster inom den katolska kyrkan, levde under 700-talet. Men först på 1400-talet, den 1 maj, blev hon helgonförklarad och det var då tyskarna började fira valborgsmässa (Walpurgistag) – alltså valborg.

LÄS MER: LISTA: Här är alla helgdagar 2018

Kristendomen antydde dock dessa som häxförsamlingar. Men valborgsmässan blev en riktig festdag. Kvällen innan samlades alla utomhus till en fest och tände bål. På så sätt har Sankta Walpurgis namn följt med genom historien och gett namn till vårens stora fest.

Redan tidigt i traditionen förknippades valborgsmässofirandet som en fest för ungdomar. När det blev förbjudet för dem att använda kyrkklockorna för att samlas så sägs det att de tände eldar istället, vilken kan vara en förklaring till den nuvarande majbrasan. Under våren röjde bönderna upp kring slåttermarken och eldade sedan upp riset, vilket också det kan vara en förklaring.

I dag har valborg blivit en symbol för att våren och ljuset anlänt. På valborgsmässoafton fyller även självaste kung Carl Gustaf år.