Latest

2018/05/07

Sverige Tjeckien; Superkedjans succé – räddade Sverige

Superkedjans succé – räddade Sverige

Förstakedjan med Rickard Rakell, Mika Zibanejad och Mattias Janmark gjorde varsitt mål för andra matchen i rad i VM i Danmark. Det var också det som krävdes för att Tre Kronor skulle slå Tjeckien med 3-2.
– Vi spelade bra hela matchen och skapade mycket, säger Janmark till SVT Sport.

Sverige inledde matchen klart piggare än tjeckerna och bägge toppformationerna skapade målchanser.

Sedan fick man utdelning då Rickard Rakell gjorde sitt andra mål i tuneringen, assisterad av Hampus Lindholm och Mattias Janmark.

Knappa tre minuter senare tog Tjeckien en utvisning och Janmark lyckades brunka in 2-0 i numerärt överläge.

Superkedjan hade lekstuga med det tjeckiska försvaret under stora delar av den första perioden.

Tjeckisk reducering i powerplay
I början av den andra perioden inledde Sverige starkt, men då Mikael Backlund drog på sig en utvisning hade Tjeckien ett par lägen att reducera.

Den kom istället några minuter senare. Både Lias Andersson och Lindholm satt i utvisningsbåset och då dundrade Filip Hronek in 2-1.

Tre Kronors laguppställning mot Tjeckien

Målvakter: Magnus Hellberg (Anders Nilsson)

Backpar: John Klingberg, Hampus Lindholm – Oliver Ekman Larsson, Adam Larsson – Mikael Wikstrand, Erik Gustafsson.

Kedjor: Mattias Janmark, Mika Zibanejad, Rickard Rakell – Elias Pettersson, Mikael Backlund, Gustav Nyquist – Magnus Pääjärvi, Johan Larsson, Jacob de la Rose – Lias Andersson, Adrian Kempe, Dennis Everberg.

Det var irriterad stämning på isen och utvisningsminuterna blev många.

– Vi var ganska dominanta i första och sedan kom de in mer och mer. Jag tycker ändå vi krigar på och gör en bra match, säger lagkaptenen Backlund.

Zibanejad fullbordade kedjans hattrick

I den tredje perioden fortsatte Sveriges toppkedja att producera och den här gången var det Zibanejad som hittade nätmaskorna med en snygg backhand. Därmed hade alla tre i kedjan gjort mål för andra matchen i rad.

Med drygt fyra minuter kvar kom sedan reduceringen genom Tomas Hyka, men det var närmast Sverige var att tappa ledningen.

Höjdpunkter: Sverige-Tjeckien
– Vi hade många chanser att avgöra och borde kanske ha vunnit med ett par mål mer, säger Janmark och hyllar också de övriga kedjorna.

– Det är en lagvinst ändå. Vi får många chanser, så det är vi som ska göra målen.

SVT Sports Jonas Andersson är inte lika nöjd med insatsen bortom förstakedjan.

– Speciellt andrakedjan vill jag se mer av, säger han och syftar därmed på Backlund, Elias Pettersson och Gustav Nyquist.