Kanada trevar efter svenskt diplomatiskt stöd - Stockholm Alex

Latest

2018/08/10

Kanada trevar efter svenskt diplomatiskt stöd

Kanada arbetar i det tysta för att få hjälp av Sverige för att lösa krisen med Saudiarabien, uppger en regeringskälla för nyhetsbyrån AFP.

– Vi kan bekräfta att utrikesminister Margot Wallström har haft kontakt med utrikesminister Freeland, säger pressekreterare Pezhman Fivrin till TT.

Kanada trevar efter svenskt diplomatiskt stöd


Enligt AFP:s källa har Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland utöver Sverige även kontaktat Tyskland. Båda länderna har erfarenhet av frostiga relationer med Saudiarabien.

Samtalet med Margot Wallström (S) hölls via telefon i onsdags, men Pezhman Fivrin kan inte gå in på några detaljer om vad som sades.

och bloggaren Raif Badawi – 1.000 piskrapp och tio års fängelse – som ”närmast medeltida”. Dessutom kallade hon landet för diktatur och kritiserade de saudiska kvinnornas brist på rättigheter.

Nu har Chrystia Freeland hamnat i en liknande situation. Och även denna gång handlar det om Raif Badawi – och hans anhöriga – i det hårt styrda landet.

”Mycket oroad av att höra att Samar Badawi, syster till Raif Badawi, har gripits i Saudiarabien”, twittrade Freeland i förra veckan, och manade till att båda syskonen ska släppas.

Kanada trevar efter svenskt diplomatiskt stöd


Svaret från Riyad blev hårt. Saudiarabien kallade hem sin ambassadör, sparkade ut det kanadensiska sändebudet och bröt handelsförbindelserna mellan länderna. I måndags stoppades också ländernas utbildningsutbyte och Saudiarabien började flytta tusentals studenter som fått stipendier för att studera i Kanada.