"Lilla Petters resa till månen" Kungl. Operan - Stockholm Alex

Latest

2019/12/13

"Lilla Petters resa till månen" Kungl. Operan


För många barn har sagospelet "Lilla Petters resa till månen" varit den allra första kontakten med operagenren. Det tyska originalet hade urpremiär i Leipzig 1912 och sattes upp på Kungliga Operan i Stockholm för första gången i december 1929. Operans dåvarande kapellmästare och repetitör  Herbert Sandberg hade hämtat hem stycket från Tyskland och bearbetat det till svenska förhållanden i samarbete med regissören Gunnar Klintberg. 

Precis som titeln antyder handlar det om en månresa. Det är barnen Petter och Anna-Lisa som reser till månen för att hämta hem ollonborren Surre-Murres ben som den elaka Gubben i månen roffat åt sig. 
Men det var nära att det inte hade blivit någon månresa alls. Dåvarande operachefen John Forsell var tveksam till den fantasifulla historien och ville ställa in alltihop efter generalrepetitionen. Han lät sig övertalas som tur var. "Lilla Petters resa till månen" blev en stor framgång och kom att stå på operans julrepertoar varje år fram till 1967. 
Snart insåg även Forsell att det var en bra föreställning och vid ett tillfälle sade han till Sandberg: "Av alla de moderna gräsligheter ni introducerat här på Kungl. Teatern är Lilla Petters resa det enda njutbara!"


1963-64 års version av "Lilla Petters resa till månen".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar