Linn Heed var på plats på festen i Stockholm där drygt 70 personer insjuknade med coronasymtom - Stockholm Alex

Latest

2020/04/11

Linn Heed var på plats på festen i Stockholm där drygt 70 personer insjuknade med coronasymtom

Relationsexperten om fest-smittan: ”Som en skräckfilm”

Linn Heed var på plats på festen i Stockholm där drygt 70 personer insjuknade med coronasymtom.

Nu berättar hon om kalaset och sorgen över värden som legat i respirator och varit nära döden.

– Jag pussade honom på munnen under festen.

Nyligen kunde DN rapportera att drygt hundra personer samlades i Stockholm för ett privat 60-årsfirande samma kväll som finalen av Melodifestivalen. Det var den 7 mars. Då fanns ingen allmän smittspridning i Sverige enligt Folkhälsomyndigheten, men drygt 70 personer av sammanlagt 100 som deltog på festen insjuknade sedan med coronasymtom och flera fick vårdas i respirator.



Den 47-årige värden har fått intensivvård i respirator och ytterligare sex personer har behövt andningshjälp av sjukvården.

Jubilaren skrev om värdens insjuknande på sociala medier varpå ett flertal gäster började höra av sig.

– Det var som värsta shitstormen, det var många som hade blivit sjuka den veckan, många redan på tisdagen. Veckan efter blev det ännu fler. Det känns som vi har varit på ground zero för coronans inträdande i Stockholm, har mannen i fråga sagt till DN.

”Otroligt chockerande”
Aftonbladets relationsexpert och sexolog Linn Heed, också är känd från SVT-succén ”Gift vid först ögonkastet”, var på plats på firande. Hon hade turen att själv inte bli smittad, men hennes make blev sjuk efter festen. Linn Heed står såväl födelsedagsbarnet som värden mycket nära.

– Det är några av mina absolut närmaste vänner som jag har känt i tjugo år. De är som mina bröder. Det är otroligt chockerande att det är så många som blev smittade och att det var ett så aggressivt förlopp. De flesta insjuknade mellan tisdagen och onsdagen, även min man gjorde det, förklarar Linn Heed och poängterar också hur konstigt hon anser det vara att hon själv inte blivit smittad.

– Det är superkonstigt. Och vi har ju pussats, vi bor ju tillsammans. Men jag höll mig i karantän i fjorton dagar ifall jag också skulle haft corona, men jag har inte haft ett enda symtom.

”Som en skräckfilm”
Hur var själva festen?

– Den var helt magisk. Det var dj:s, mat, dans och tal. Stämningen var superhärlig och man är så nära varandra vilket gjorde att man pussades, kramades och hängde. Jag pussade till och med värden på munnen. Men som jag förstod det så hade en gäst varit i italienska alperna och tog med sig smittan till kalaset. Men vem det var vet jag inte.

Linn Heed berättar att läget var mycket kritiskt för värden under en period.

– Han var väldigt sjuk och fick dialys, hjärtat funkade inte. Till slut förberedde man sig på det värsta. Alla höll också på med healing och böner och försökte tänka positiva tankar. Det kändes otroligt tufft och tungt.



– När viruset kommer så nära blir det väldigt obehagligt. När det är i Italien eller Wuhan i Kina eller om man läser om det i tidningarna och det är så långt ifrån en så tar man det inte riktigt till sig. Men när det händer någon man älskar och som nästan är ens eget kött och blod blir det så fruktansvärt obehagligt. Han är dessutom en frisk person och många på festen var unga och vitala. Då undrar man vad det är för virus. Det känns som en skräckfilm på Netflix.

Finns de som inte kan bli smittade
Aftonbladet har varit i kontakt med smittskyddsexperten, WHO-rådgivaren och tidigare statsepidemiologen Johan Giesecke. Han berättar att det kan hända att den ena partnern i en relation blir smittad medan den andra slipper undan.

– Det finns två förklaringar, det ena är att en person blir smittad men inte märker något. Det är jättemånga svenskar som har haft en covid-infektion men som inte har märkt något. Jag tror hälften av dem som smittas får en infektion utan att märka av det överhuvudtaget. Det andra är att det finns människor som inte kan bli smittade av olika genetiska skäl. De hör till den grupp av människor som inte kan bli smittade. Viruset måste fastna på celler i kroppen.

Hur ska man tänka om man lever med en partner som smittats av coronaviruset men själv är frisk? Kan man trots det vara smittbärare?

– Man kan nog smitta fast man inte har några symtom. Men det är extremt ovanligt. Det rör sig om några procent där man kan säga att de som är smittade inte märkte av det. Så svaret är ja, men det är ovanligt och spelar ingen roll för själva epidemin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar