Politiker passar på - Stockholm Alex

Latest

2020/04/04

Politiker passar på

Alla försöker väl göra det bästa möjliga av ”Coronasituationen” och för politiker är det att tillskansa sig mer makt. Staten kommer att roffa åt sig vår frihet när den kan, för att den kan. Och när världen är i kris kan den det. Ibland blir den till och med uppmanad till det. Vi minns väl alla när klimataktivistiska influencers önskade ”klimatdiktatur” eftersom de själva inte kunde sluta resa med flyg som om det vore en solcellsdriven lokalbuss. Klart politikerna nappar på sånt.


Här tolkar jag finansministern som att hon bl a vill bli delägare i hotellkedjor. Bara det handlar om ”större bolag så är det en möjlig väg” för att rädda arbetstillfällen. Som att staten någonsin kunnat göra det annat än konstgjort och tillfälligt.

Att det saknas mediciner och munskydd hänvisas nu av många till avregleringen av apoteksmonopolet för elva år sedan eftersom det var då medicinlagren avvecklades. Jag tycker själv att den avregleringen hade en hel del att önska, men faktum är att vårt grannland Finland inte heller har apoteksmonopol, men ändå ett medicinlager. Jag gissar att de som nu vill återinföra apoteksmonopolet motsatt sig tio av tio avregleringar och nu ser sin chans.


Den nyligen införda möjligheten till korttidspermittering har en liten, liiiten klausul om att möjligheten till statlig hjälp med lönekostnaderna kräver att företaget har ett kollektivavtal. ”Tack”, får man förmoda att Karl-Petter sa till sin gamla fackkompis Stefan när denne nu tvingar in allt fler företag i fackets klor.

Det är bara ett exempel. Jag tror att vi kommer att se (eller missa) massor av små förändringar i äganderätt, yttrandefrihet och andra medborgerliga friheter den närmaste tiden. Topp-100 i nyhetsflödet kommer ändå vara virusbaserat och när människor dör som flugor kommer ingen orka bevaka eller läsa om någon tillsynes oviktig förändring i en gammal lag, och skulle det till äventyrs hända kan politikerna alltid hänvisa till pandemin och hävda att förändringarna är nödvändiga och/eller oviktiga, men framförallt tillfälliga. Historien är full av tillfälliga förändringar som fortsatt i evighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar