Varningen: Här är risken störst för TBE i Göteborg - Stockholm Alex

Latest

2020/05/31

Varningen: Här är risken störst för TBE i Göteborg

Varningen: Här är risken störst för TBE i Göteborg

Såhär i coronatider är det många som lämnar staden för att i stället ge sig ut i skog och mark, men det gäller att se upp.

För nu varnar Västra Götalandsregionen för nya riskområden i Göteborg där det kan finnas fästingar som bär på TBE.

– Det viktigaste är att tänka på att TBE också finns, inte bara corona. Det är lätt att glömma bort annat nu, säger smittskyddsläkaren Peter Nolskog till Göteborgs-Posten.

Regionen pekar bland annat ut Lilleby och Björlanda i Torslanda som nya riskområden. Fortfarande är det dock vanligast att människor blir smittade av TBE i områden som Slottsskogen, Änggårdsbergen och Sisjön.

                              Varnar för ökning av TBE – efterlyser gratis vaccin

Peter Nolskog är dock noga med att poängtera att det går att bli smittad även utanför de utpekade riskområdena.

– Vistas man i närheten av de här områdena så kan det vara där det händer idag, säger han till tidningen.

Riskerar att belasta vården

Enligt Peter Nolskog är det vaccination det bästa skyddet mot TBE och han tycker det är extra viktigt att vaccinera sig nu under coronapandemin.

– Folk kan vara rädda för att vaccinera sig nu under covid-19, men man ska kunna vaccinera på ett säkert sätt utan att behöva trängas. Blir man smittad riskerar man att belasta vården, de som blir sjuka i TBE är oerhört vårdkrävande.

I framtiden tror Peter Nolskog att fästingar som bär på TBE kommer vara så pass vanliga att alla som vistas i naturen behöver vaccinera sig.

– För 20 år sedan kunde jag säga i vilken buske man kunde smitta sig i, det kan jag inte längre, säger han till Göteborgs-Posten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar